Toppmötet mellan USA:s president och de nordiska statsministrarna påverkar trafiken och rörligheten särskilt i centrum

Toppmötet mellan USA:s president och de nordiska statsministrarna påverkar trafiken och rörligheten på många sätt särskilt i centrum torsdagen den 13 juli.
I huvudstadsregionens kollektivtrafik förekommer det undantagsrutter, avbrott och förseningar den 13 juli. Bild: Pyry-Pekka Kantonen
I huvudstadsregionens kollektivtrafik förekommer det undantagsrutter, avbrott och förseningar den 13 juli. Bild: Pyry-Pekka Kantonen

Undantagsrutter och avbrott i kollektivtrafiken

I huvudstadsregionens kollektivtrafik förekommer det undantagsrutter, avbrott och förseningar den 13 juli. Detta påverkar särskilt buss- och spårvägstrafiken i Helsingfors centrum samt busstrafiken på infartslederna. Även några stadscykelstationer är ur bruk.

Metron och lokaltågen trafikerar normalt, så HRT rekommenderar att använda dem på toppmötesdagen. Den slutgiltiga informationen om kollektivtrafikens undantagsarrangemang den 13 juli fås först på evenemangsdagen, så det lönar sig att aktivt följa HSL-appen och HRT:s webbplats för att få aktuell information.

I huvudstadsregionen kör många konvojer den 13 juli. Konvojerna orsakar några avbrott på ungefär 40 minuter i trafiken särskilt i Helsingfors centrum. De exakta tidpunkterna för avbrotten kan inte meddelas i förväg.

Salutorget stängs och avspärrningar i dess omgivning

Salutorget är stängt den 13 juli, med andra ord det förekommer ingen torghandel då. I stället betjänar den dagen Gamla saluhallen kunderna inom de normala öppettiderna. Alla Gamla saluhallens terrassområden på havssidan är stängda.

Alexandersgatan stängd för motorfordonstrafik

Alexandersgatan är stängd för motorfordonstrafik i avsnittet Sjötullsgatan–Snellmansgatan. Trafiken styrs från Norra kajen till Esplanaderna längs Kyrkogatan–Unionsgatan och från Norra Esplanaden till Norra kajen längs Fabiansgatan–Alexandersgatan–Snellmansgatan–Kyrkogatan.

Norra Esplanaden är stängd mellan Sofiegatan och Högvaktstorget. Förbindelsen via Mariegatan och Högvaktstornet till Skatudden är stängd. Skatudden och Skatuddens terminal nås från Norra kajen direkt via Kanalgatan. Trafiken på Södra Esplanaden löper normalt.

Karta: Biltrafik den 13 juli(Länk leder till extern tjänst)

Sveaborgsfärjorna trafikerar från Skatudden

Färjetrafiken till Sveaborg arrangeras från Sveaborgs servicefärjas kaj på Skatudden. Salutorgets kajer för vattenbuss- och kryssningstrafik är ur bruk den 13 juli. 

Vattenbussar från Salutorget till Högholmens djurgård, Korkeasaari Zoo åker inte heller den 13 juli. Högholmen kan nås via Blåbärslandet. Vattenbussar till Vallisaari och Lonna åker från Fiskehamnen istället för Salutorget.

Privat vattentrafik till Södra hamnen har förbjudits. Förbjudet gäller inte kryssningstrafiken från Olympiaterminalen och Skatuddens terminal till Tallinn och Stockholm. De som kommer till Skatuddens terminal och Olympiaterminalen uppmanas att reservera en extra timme för resan.

Biltrafik till terminalerna den 13 juli(Länk leder till extern tjänst)

Havsbadet Allas Sea Pool är stängt den 12–13 juli. J. Karjalainens spelning ordnas normalt på Allas Sea Pools innergård den 13 juli. De kunder som kommer till spelningen uppmanas att reservera tillräckligt med tid för ankomsten. Dörrarna öppnas avvikande från förhandsinformationen klockan 19.30.

Restaurangerna i Torgkvarteren är öppna normalt

Restaurangernas terrasser på stadshusets innergård i Torgkvarteren är stängda den 13 juli, men annars betjänar restaurangerna och butikerna i Torgkvarteren normalt. Även terrassen som öppnats i utkanten av Senatstorget är öppen på Alexandersgatans sida.

Polisen påminner om flygförbudsområdet och avspärrningen av Salutorget

Polisen uppmanar alla att iaktta de gällande reglerna. Polisen ingriper i all slags olovlig flygning.  Flygförbudsområdet kan kontrolleras på droneinfo.fi(Länk leder till extern tjänst) och kartan aviamaps.com(Länk leder till extern tjänst).

Helsinki Cup informerar om effekterna i appen och via sms

Toppmötesdagen kan påverka rörligheten av dem som deltar i fotbollsturneringen för juniorer, Helsinki Cup. Turneringens spel spelas på cirka hundra planer dit lagen åker med kollektivtrafik. Om specialarrangemangen i trafiken under toppmötesdagen påverkar Helsinki Cup fås mer information om detta i turneringens app. Dessutom skickar turneringsarrangörerna masstextmeddelanden.

För ankomsten till musikalen Mamma Mia! är det bra att reservera tid

Musikalen Mamma Mia! framförs i Brunnsparken den 13 juli enligt vad som tidigare meddelats. Föreställningen börjar klockan 19 och portarna till området öppnas klockan 17.30. Publiken uppmanas att reservera tillräckligt med tid för ankomsten på grund av specialarrangemangen i trafiken. 

Nyheten uppdaterad den 11 juli med informationen om Helsinki Cup och musikalen Mamma Mia!.

Nyheten uppdaterad den 11 juli med mer specificerad information från polisen om trafiken på Alexandersgatan.

Mer information:
Kommunikationschef Liisa Kivelä, Helsingfors stad, tf. 0400 308484, liisa.kivela@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) 
Director, communications & PR Vappu Mänty, Helsinki Partners, tf. 050 4013548, vappu.manty@helsinkipartners.com(Länk öppnar standardprogram för e-post)