Tjänsten Mobil vårdare utvidgades till tjänsterna för personer med funktionsnedsättning 

Tjänsten Mobil vårdare, som inledde sin verksamhet 2021, utvidgade till att även omfatta tjänsterna för personer med funktionsnedsättning i februari 2023.
kaksi henkilöä, jotka puhuvat omiin puhelimiinsa
Bild: Markus Pentikäinen

En mobil vårdare tar hjälpen till boendeenheterna inom tjänsterna för personer med funktionsnedsättning för kunder över 18 år. På så sätt får kunden vård snabbt och undviker onödiga jourbesök. Vid flera akuta förändringar i hälsotillståndet kan kunden behandlas hemma i boendeenheten. 

– Tjänsten Mobil vårdare har använts inom omsorgstjänsterna för äldre och hemsjukvården i ett par år, och erfarenheterna har varit riktigt bra. Vi har lyckats minska onödiga och tunga jourbesök för äldre, säger Laura Pikkarainen, chefsläkare för Helsingfors sjukhus. 

Nu har samma tjänst tagits i bruk i stadens boendetjänster som tillhandahåller heldygnsomsorg för personer med funktionsnedsättning. Tjänsten Mobil vårdare är tillgänglig för tjänsterna för personer med funktionsnedsättning vardagar kl. 15–21 och under veckoslut och söckenhelger kl. 8–21.  
 
Om arbetstagaren märker oroande förändringar i kundens tillstånd, kan hen ringa jourhavande läkaren, som bedömer situationen och kan vid behov tillkalla en mobil vårdare.

– Denna tjänst har varit önskad och förväntad. Särskilt kunderna drar nytta av tjänsten, när de får den hjälp och vård de behöver i sina egna hem på ett flexibelt och snabbt sätt, säger Soile Härkönen från tjänsterna för personer med funktionsnedsättning. 

Arbetet som mobil vårdare utvecklas ständigt utifrån arbetsfältets behov. 

– Utvidgningen av tjänsten till tjänsterna för personer med funktionsnedsättning har också förväntats bland oss vårdare. Samarbetet har varit bra och kunderna och vårdpersonalen har varit nöjda med hjälpen, säger Teija-Liisi Kontkanen, som arbetar som mobil vårdare på Palvelukeskus Helsinki.