Liikkuva hoitaja -palvelu laajeni vammaispalveluihin

Vuonna 2021 toimintansa aloittanut liikkuva hoitaja -palvelu on laajentunut vammaispalveluihin helmikuussa 2023.
kaksi henkilöä, jotka puhuvat omiin puhelimiinsa
Kuva: Markus Pentikäinen

Liikkuva hoitaja vie avun vammaispalvelujen asumisyksiköihin yli 18-vuotiaille asiakkaille. Näin asiakas saa hoitoa nopeasti ja välttää tarpeettoman käynnin päivystyksessä. Useissa akuuteissa terveydentilan muutoksissa asiakasta voidaan hoitaa hänen kotonaan asumisyksikössä.

– Liikkuva hoitaja -palvelu on ollut käytössä ikääntyneiden hoivapalveluissa ja kotihoidossa pari vuotta ja kokemukset ovat olleet todella hyviä. Olemme onnistuneet hienosti vähentämään ikääntyneille turhia ja raskaita päivystyskäyntejä, Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo. 

Nyt sama palvelu on otettu käyttöön vammaisten ympärivuorokautista hoivaa tarjoavissa kaupungin asumispalveluissa. Liikkuva hoitaja on vammaispalvelujen käytettävissä arkisin kello 15–21 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä kello 8–21.  
 
Jos työntekijä huomaa asiakkaan voinnissa huolestuttavia muutoksia, hän voi soittaa päivystävälle lääkärille, joka arvioi tilanteen ja voi hälyttää tarvittaessa paikalle liikkuvan hoitajan. 

– Tätä palvelua on toivottu ja odotettu. Palvelusta hyötyvät etenkin asiakkaat, kun he saavat tarvitsemaansa apua ja hoitoa omaan kotiinsa joustavasti ja oikea-aikaisesti, sanoo Soile Härkönen vammaispalveluista. 

Työ liikkuvana hoitajana kehittyy jatkuvasti työskentelykentän tarpeista. 

– Palvelun laajenemista vammaispalveluihin on odotettu meidän hoitajienkin keskuudessa. Yhteistyö on ollut hyvää ja asiakkaat sekä hoitohenkilökunta ovat olleet apuun tyytyväisiä, kiittelee Teija-Liisi Kontkanen, joka työskentelee Palvelukeskus Helsingissä liikkuvana hoitajana.