Till Botbygårdsstranden planeras nytt boende

Till området kring Botby gårds småbåtshamn planeras nya bostäder för 2 700 invånare. Till det havsnära området planeras tätt och mångsidigt höghusboende och en ny småbåtshamn. Ett av kvarteren ska placeras på en konstgjord ö och om dess planering kommer det att ordnas en tävling. Du kan bekanta dig med planutkastet för Botbygårdsstranden på ett webbmöte den 6 mars.
Botbygårdsstranden ska bli ett grönt och havsnära bostadsområde. I bakgrunden syns bostadskvarteret som byggs på en konstgjord ö. Bild: Voima Graphics Oy
Botbygårdsstranden ska bli ett grönt och havsnära bostadsområde. I bakgrunden syns bostadskvarteret som byggs på en konstgjord ö. Bild: Voima Graphics Oy

Botbygårdsstrandens bostadsområde placeras söder om Sjöåkervägen, nära de mångsidiga tjänsterna i Östra centrum. Det nya området kompletterar stadsstrukturen i Marudd, Botby gård och Botbyåsen.

I anslutning till bostadskvarteren planeras ett daghem för 180 barn. I området reserveras plats också för stenfotsaffärer, tre parkeringsanläggningar och en dagligvarubutik.

I samband med byggandet utvecklas rekreationsområdena och de ekologiska förbindelserna i området. I Botbygårdsstranden byggs en grön strandpark samt fungerande gång- och cykelvägar. Avsnittet från Nordsjö bro till Marudd i Botbygårdsstranden utgör den sista delen av strandrutten runt Botbyviken.

En ny småbåtshamn ska ersätta båtplatserna som tas bort

I Botby gårds småbåtshamn finns i dagsläget cirka 600 båtplatser. I framtiden kommer alla nuvarande båtplatser inte längre att rymmas i området. En ny, mindre småbåtshamn planeras i södra delen av Botbygårdsstrandens bostadsområde som en del av den nya strandparken. Området i spetsen av Björknäset förblir en småbåtshamn. Nya platser fås också genom att utvidga Nordsjövikens småbåtshamn i öst.

Ett kvarter placeras på en konstgjord ö

Ett bostadskvarter i Botbystranden ska placeras i det nuvarande vattenområdet som ansluts till fastlandet med broar. Om planeringen och genomförandet av den konstgjorda ön ska det ordnas en separat tävling.

Senare under planläggningen utreds närmare bland annat samordningen av naturvärdena och rekreationsanvändningen, dagvattenhanteringen samt återställandet av det naturliga tillståndet i Marudd. Stadsmiljönämnden behandlar planutkastet i maj 2023 och planen går vidare som ett planförslag uppskattningsvis hösten 2024. Enligt den preliminära uppskattningen kan byggandet inledas 2026.

Välkommen till invånarmötet den 6 mars kl. 19–20

Du kan bekanta dig med planutkastet för Botbygårdsstranden på ett invånarmöte på internet den 6 mars 2023 kl. 19–20. Mer information och anslutningslänken finns på hel.fi/asukastilaisuudet. 

Planeringsmaterialet finns tillgängligt på hel.fi/planer den 20 februari–13 mars. Framför din åsikt om planutkastet för Botbygårdsstranden senast den 13 mars 2023.