Strategin Läge för tillväxt påskyndade stadsförnyelsen – det långfristiga arbetet fortsätter ännu flera år

Under strategiperioden 2021–2025 har stadsförnyelsen förts framåt övergripande i alla områden. Målgrupperna har särskilt bestått av barn, unga och äldre.
Nainen tanssii Sitratorilla kesällä.
Under strategiperioden 2021–2025 har stadsförnyelsen förts framåt övergripande i alla områden. Målgrupperna har särskilt bestått av barn, unga och äldre. Bild: Sakari Röyskö

Enligt Helsingfors stadsstrategi Läge för tillväxt 2021–2025 är Helsingfors målsättning att vara en stad där bostadsområden inte avskiljs och att man överallt har en möjlighet att leva ett tryggt och trivsamt liv i en positivt särpräglad stadsdel.

Man satsar på detta arbete särskilt i de namngivna stadsförnyelseområdena: Malmgård-Gamlas, Malm och Mellungsby samt ytterligare i Havsrastböle.

I slutet av strategiperioden lönar det sig att granska vad man fått till stånd i stadsförnyelseområdena under de senaste fyra åren. 

I Malm är stadsförnyelsen på god väg, i Malmgård och Gamlas renoverades stationsregionerna

Stadsförnyelsen har nu genomförts i fyra års tid. Inom stadsförnyelsen har man genomfört olika åtgärder under strategiperioden. 

Stadsförnyelsen har framskridit med fart i Malm. Daghemmet Päiväkoti Longinoja ock lekparken Filpus fick en ny byggnad 2024. Reparationen av broarna i Stickelbackaparken och det nya verksamhetsområdet färdigställdes 2024. Dessutom har man flera somrar ordnat kulturverksamhet i Nedre Malms park, Malms evenemangssommar. Planeringen av grundrenoveringen av Nedre Malms park till en evenemangspark har färdigställts och arbetet inleds efter sommaren 2025.

Utvidgningsarbetet av Malms simhall kommer igång våren 2025. Under strategiperioden har det skett framsteg i planeringen av Malms nya sjukhus, skolcampus, familjecenter samt hälso- och välfärdscenter.

I Malmgård och Gamlas har man särskilt fäst uppmärksamhet vid förbättringen av trivseln och säkerheten. Man har gjort förbättringar och förnyat belysningen kring öppna platser vid stationsområdena. Planeringen av skolcampuset och det nya biblioteket i Malmgård har inletts och Helsingfors första daghem med Nordiska miljömärket Svanen, daghemmet Päiväkoti Soittaja, har färdigställts i Gamlas.

Placemaking-verksamheten som stödjer stadsrummens trivsel och funktionalitet har funnits överallt i stadsförnyelseområdena. Under somrarna har man skapat grönskande vistelseplatser på Övre Malms torg. Torget har därtill berikats med evenemang och man har i samarbete med Kaupunkitilat Oy prövat på nya torgförsäljningskoncept. Samtidigt har man samlat användarspecifik respons och önskemål av invånarna gällande torgets framtid. Dessa har stött den kommande planeringen av torgets totalrenovering. Öppna platsen utanför Gårdsbacka bibliotek har aktiverats med lekfulla element. Man har tillsammans med ungdomarna skapat ett koncept för att förnya belysningen på den öppna platsen.

I Malmgård inledde man en gemensam odling för tredje sommaren i rad, och för vilken man försöker hitta en permanent plats som en del av planeringen av allmänna områden.  
Under sommaren 2024 har man genomfört sommarverksamhet på alla stadsförnyelseområden. Sommarverksamheten fortsätter även kommande sommar.

Päiväkoti Malmilla, keltainen piha ja lasten leikkipaikka.
Bild: Sakari Röyskö

I Havsrastböle och Mellungsby fokuserade man på att förbättra servicen

En lekpark med maritimt tema har planerats i Stagparken i Havsrastböle. Flera olika funktionella områden kommer att byggas till parken och där kommer även att finnas ett betydande offentligt konstverk. Parkbygget inleds med förflyttning av hundparken våren 2025 och det omfattande bygget inleds 2026.

En arkitekturtävling för allaktivitetshuset ordnades i Havsrastböle och vinnaren offentliggjordes hösten 2024. Planeringen är i gång på basis av det vunna förslaget. Teater Universum har med Helsingforsmodellens finansiering och Nordhusets stöd producerat mångsidiga evenemang för invånarna i området i områdets gamla kapell i kulturlokalen Merirasti.

Den så kallade Uggleparken, det vill säga lekparken Mellungsbacka, färdigställdes i Mellungsby. Totalrenoveringsprojektet för Bredbergets kvartershus förändrades till ett nybygge och projektplaneringen för byggnaden är i gång. 

Helsingfors stad fortsätter arbetet i anslutning till förnyandet av Gårdsbacka köpcentrum. Gällande stadens tjänster är målsättningen att de stärks och placeras inom köpcentrumet så att de bildar en fungerande helhet. Helheten för stadens tjänster har i planeringsskedet namngivits som Gårdsbackahuset.
Gårdsbackahusets preliminära behovsbeskrivning har färdigställts. Genomförandesättet klargörs då helhetsplanen för Gårdsbacka köpcentrum färdigställs. Under 2025 öppnas den så kallade Aapelin kulma, som kommer att omfatta några av Gårdsbackahusets funktioner i liten skala, så som gemenskapshuset och bibliotekets tilläggslokaler.

Gårdsbacka nya räddningsstation och de nya lokalerna för daghemmet Päiväkoti Tunturi har tagits i bruk.

I projekten uppmuntrade man äldre att motionera och man utvecklade en verksamhetsmodell för att jämna ut skillnaderna mellan skolorna

Stadsförnyelsen handlar inte bara om att bygga, utan det handlar även om att utveckla områden mångsidigt. Under de gångna åren har man satt igång flera projekt. 

I Malm har man framgångsrikt befrämjat motionen särskilt bland äldre. I Kauko-projektet har man fokuserat särskilt på barn och unga i Malmgård. Servicen för äldre med främmande språk har utvecklats i alla stadsförnyelseområden, till exempel finns det en badtur som riktats till män i Gårdsbacka samt kamratstöd, och socialhandledning och motion för somaliska kvinnor befrämjas i Malmgård–Gamlas. 

I Fiksu Kaupunki-projektet som nu upphört prövades olika vardagliga lösningar. I Malmgård låg fokus på stadsgrönska och tomma affärslokaler, i Mellungsby på träbygge och lösningar som uppmuntrar till vistelse, vilka är riktade till barn och unga samt i Malm på belysning och användningen av utomhusområdena.  

I projektet En skola för alla (Kaikkien koulu) som startade i början av 2022 har man strävat efter att utveckla en gemensam verksamhetsmodell för staden för att jämna ut skillnaderna mellan skolorna. Man har som syfte att arbeta långfristigt för att minska segregationen i stadsförnyelseområdena och öka attraktiviteten. Denna helhet omfattar även minskande av skolsegregationen. Projektet En skola för alla (Kaikkien koulu) har förbättrat informationsledningen, förnyat och preciserat skolornas behovsbaserade finansieringsmodell samt producerat nya möjligheter för samarbete med såväl familjer som i planeringen av servicenät.