Ta en solig båttur i Helsingfors skärgård – på video

Världshavsdagen till ära publicerar Helsingfors stad på Helsingforskanalen en tvåspråkig video som spelats in i skärgården, där biträdande forskare Markus Lauha från Helsingfors stads miljötjänsters vattenteam tar vattenprov i havsbandet utanför Helsingfors.
Milla Stenström och Markus Lauha delar med sig av tips för hur man bäst kan njuta av Helsingfors vackra skärgård på sommaren. Bild: Flux Production
Milla Stenström och Markus Lauha delar med sig av tips för hur man bäst kan njuta av Helsingfors vackra skärgård på sommaren. Bild: Flux Production

Videon på Helsingforskanalen (Länk leder till extern tjänst) berättar också om Östersjöutmaningen, som städerna Helsingfors och Åbo startade år 2007. Hittills har fler än  300 organisationer anslutit sig till Östersjöutmaningen. Östersjöutmaningens projektexpert Milla Stenström och Markus Lauha delar med sig av tips för hur man bäst kan njuta av Helsingfors vackra skärgård på sommaren.

Östersjön belastas dock av miljöproblem, såsom övergödning och nedskräpning. Markus och Milla ger exempel på hur var och en av oss kan bidra till att skydda Östersjön.

Milla berättar att det är ett bra val att äta vegetariskt eftersom köttproduktionen belastar havet. Å andra sidan kan vi hjälpa Östersjön genom att äta lokalt och hållbart fångad fisk, eftersom näringsämnen, såsom fosfor, avlägsnas från havet med fisken.

Markus tipsar om att när man tvättar mattor måste man se till att tvättmedel inte hamnar i Östersjön eller andra vattendrag. När man rör sig i naturen får man inte lämna efter sig något som inte hör dit och man kan plocka bort andras skräp från naturen.

 

Om du vill veta mer

På videon talas finska och svenska och videon kan ses på Helsingforskanalen. (Länk leder till extern tjänst)

Östersjöutmaningen(Länk leder till extern tjänst)