Juhlimme maailman merien päivää – katso video aurinkoisesta tutkimusmatkasta Helsingin saaristoon

Maailman merien päivän kunniaksi Helsingin kaupunki julkaisee Helsinki-kanavalla saaristossa kuvatun kaksikielisen videon, jossa Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden vesitiimin apulaistutkija Markus Lauha ottaa merivesinäytteitä Helsingin edustalla.
Milla Stenström och Markus Lauha delar med sig av tips för hur man bäst kan njuta av Helsingfors vackra skärgård på sommaren. Kuva: Flux Production
Milla Stenström och Markus Lauha delar med sig av tips för hur man bäst kan njuta av Helsingfors vackra skärgård på sommaren. Kuva: Flux Production

Video Helsinki-kanavalla (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kertoo myös Helsingin ja Turun kaupunkien vuonna 2007 käynnistämästä Itämerihaasteesta, johon on tähän menneessä liittynyt yli 300 organisaatiota. Itämerihaasteen projektiasiantuntija Milla Stenström ja Markus Lauha jakavat vinkkejä siitä, miten Helsingin kauniista saaristosta kannattaa nauttia kesällä.

Itämerta kuormittavat kuitenkin ympäristöongelmat, kuten rehevöityminen ja roskaantuminen. Markus ja Milla antavat esimerkkejä siitä, miten jokainen meistä voi auttaa Itämeren suojelemisessa.

Milla kertoo, että kannattaa suosia kasvisperäistä ruokavaliota, koska lihantuotanto kuormittaa merta. Toisaalta Itämerta voi auttaa syömällä paikallisesti ja kestävästi kalastettua kalaa, koska silloin kalan mukana mereltä poistuu ravinteita, kuten fosforia.

Markus vinkkaa, että matonpesijän on pidettävä huolta siitä, ettei pesuaineita päädy Itämereen tai muihin vesistöihin. Kun liikkuu luonnossa, sinne ei tule jättää mitään sinne kuulumatonta ja toisten jättämiä roskia voi kerätä pois.

Videossa puhutaan suomea sekä ruotsia ja se on katsottavissa Helsinki-kanavalla (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

 

Lisää aiheesta

Itämerihaaste(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsinki-kanava(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)