Jauhonen arbetar som projektkoordinator vid idrottstjänsterna inom Helsingfors stads kultur- och fritidssektor. Som en del av sitt arbete planerar han vinterbadplatser i Helsingfors. Under de senaste åren har staden byggt dem utifrån stadsbornas förslag genom VårStad-projekt, som har lett till fem vinterbadplatser.
VårStad har satt fart på byggandet av vinterbadplatser och bastur.
Staden har totalt över 20 vinterbadplatser i Helsingfors. Många av dessa har krävt otaliga timmar frivilligarbete och självständig verksamhet av stadsborna. Staden upprätthåller inte själv vinterbadplatserna, utan hyr ut dem till frivilliga eller föreningar. Till exempel ansvarar sällskapet Vuosaari-seura för vinterbadplatsen vid Sannas bastu.
– VårStad har gjort stadsbornas önskemål till en del av utvecklingen av Helsingfors och satt fart på byggandet av vinterbadplatser och bastur.
Staden har under de senaste åren gjort betydande satsningar på att stärka den havsnära karaktären. Staden har också en havsstrategi, Helsingfors havsstrategi, som sträcker sig fram till 2030.
Stadsbornas gemensamma projekt
VårStad har varit en direkt kanal för Helsingforsborna att påverka i cirka fem år och det har genomförts tre VårStad-omgångar. Varje omgång omfattar flera skeden: förslag, omröstning, vidareutveckling och genomförande. Stadsborna röstar på sina favoriter till vidareutvecklingen.
För närvarande arbetar Oleg Jauhonen med tre VårStad-projekt för vinterbad på Busholmen, i Fiskehamnen och Eirastranden. Han har också deltagit i genomförandet av bryggan för vistelse vid Botbyviken och iståndsättningen av badplatserna vid Vanda å. Under planeringen kan det uppstå överraskningar som gör att projektet inte kan genomföras enligt det ursprungliga förslaget. Realiteterna möjliggör inte alltid ens sådana förslag som låter bra.
– När det gäller vinterbad, kontrollerar man först vattenkvaliteten. Därefter funderar man tillsammans med byggnadstillsynen om det är möjligt att bygga omklädningsrum eller en bastu på platsen, förklarar Jauhonen.