Havet, som är viktigt för Helsingforsborna, har stått bakom många VårStad-förslag

Helsingfors omges på många håll av havet, som är som en kära vän till stadsborna: Det ger sinnesfrid och rekreation. På basis av stadsbornas idéer till VårStad-projekt har staden byggt bland annat vinterbadplatser och en brygga för vistelse samt fört skärgården i östra Helsingfors närmare även för dem som inte har en egen båt.

Publicerad , uppdaterad
Ihminen hyppää veteen.
Bild: Svante Gullichsen

För cirka ett år sedan gick Oleg Jauhonen längs de uppvärmda trapporna vid Sannas bastu i Nordsjö in i det kalla vinterhavet. Tidigare hade han tänkt att vinterbad inte var hans grej. Jauhonen hade dock bestämt sig för att testa vinterbad på ett lugnare sätt och prövade på nytt. 

– Det värsta är att ta ett snabbt dopp i vattnet. Då får man köldchock. Om man först håller andan och sedan andas in långsamt genom näsan och ut genom munnen, så slappnar kroppen av, berättar Jauhonen. 

Numera är vinterbad en meditativ upplevelse för Jauhonen, och kylan känns inte i kroppen efter den första minuten. Jauhonen simmar egentligen inte, utan håller fast vid räcket och stannar tyst i vattnet. Han har märkt att många andra också gör det.

– Det kalla havsvattnet sänker stressnivån efter arbetsdagen. Tröttheten blir kvar i havet. 

Oleg Jauhonen vedessä.
Oleg Jauhonen lämnar tröttheten efter arbetsdagen i det kalla vattnet. Bild: Päivi Ristell

Jauhonen arbetar som projektkoordinator vid idrottstjänsterna inom Helsingfors stads kultur- och fritidssektor. Som en del av sitt arbete planerar han vinterbadplatser i Helsingfors. Under de senaste åren har staden byggt dem utifrån stadsbornas förslag genom VårStad-projekt, som har lett till fem vinterbadplatser.  

VårStad har satt fart på byggandet av vinterbadplatser och bastur.

Oleg Jauhonen

Staden har totalt över 20 vinterbadplatser i Helsingfors. Många av dessa har krävt otaliga timmar frivilligarbete och självständig verksamhet av stadsborna. Staden upprätthåller inte själv vinterbadplatserna, utan hyr ut dem till frivilliga eller föreningar. Till exempel ansvarar sällskapet Vuosaari-seura för vinterbadplatsen vid Sannas bastu. 

– VårStad har gjort stadsbornas önskemål till en del av utvecklingen av Helsingfors och satt fart på byggandet av vinterbadplatser och bastur. 

Staden har under de senaste åren gjort betydande satsningar på att stärka den havsnära karaktären. Staden har också en havsstrategi, Helsingfors havsstrategi, som sträcker sig fram till 2030. 
 

Stadsbornas gemensamma projekt 
 

VårStad har varit en direkt kanal för Helsingforsborna att påverka i cirka fem år och det har genomförts tre VårStad-omgångar. Varje omgång omfattar flera skeden: förslag, omröstning, vidareutveckling och genomförande. Stadsborna röstar på sina favoriter till vidareutvecklingen. 

För närvarande arbetar Oleg Jauhonen med tre VårStad-projekt för vinterbad på Busholmen, i Fiskehamnen och Eirastranden. Han har också deltagit i genomförandet av bryggan för vistelse vid Botbyviken och iståndsättningen av badplatserna vid Vanda å. Under planeringen kan det uppstå överraskningar som gör att projektet inte kan genomföras enligt det ursprungliga förslaget. Realiteterna möjliggör inte alltid ens sådana förslag som låter bra. 

– När det gäller vinterbad, kontrollerar man först vattenkvaliteten. Därefter funderar man tillsammans med byggnadstillsynen om det är möjligt att bygga omklädningsrum eller en bastu på platsen, förklarar Jauhonen. 

Vartiokylän oleskelulaituri.
Botbys vistelsebrygga har bänkar och solstolar. Bild: Kimmo Brandt

”I öster finns havet alldeles intill”   

 
Helsingfors har över 300 öar och 130 kilometer strandstråk. Varje Helsingforsbo bor högst 10 kilometer från havet. Staden omges av havet på många håll.

För att stadsborna ska kunna rösta om ett VårStad-projekt krävs minst en stadsbo som tar tag i saken och gör ett förslag. 

Parkstadsbon Pirjo Isotupa bodde bredvid Sandvikstorget när hon var barn. Familjen hade inte en båt, men de njöt av det närliggande havet genom promenader till Ärtholmen och Eirastranden. Isotupa berättar att hon till och med är lite rädd för havet, men njuter av att titta på det. 

– När min son var liten tältade vi varje sommar på Gåsgrund i Esbo skärgård. Jag började fundera på hur också skärgården i Helsingfors kunde göras mer tillgänglig. 

Pirjo Isotupa.
Pirjo Uusitupa har gjort många förslag till VårStad. Bild: Päivi Ristell

Isotupa kan kallas för en VårStad-veteran. Hon har gjort förslag till VårStad-projekt från början. 

Flera av Isotupas förslag har genomförts. Ett exempel på ett sådant förslag är projektet Helsingfors skärgård tillgänglig utan egen båt, där Isotupa föreslog en tjänst med beställningsbåt och utvidgning av den till öarna i östra Helsingfors. Dessutom önskade hon att det skulle finnas campingmöjligheter på öarna. 

– Det finns inte en enda sjö, en enda å, inte ens en simhall i Parkstad. Men i öster finns havet alldeles intill. 

Förmånlig skärgårdsturism 

Motivationen för Isotupas förslag gällande skärgården var att möjligheten att besöka öar utan egen båt även skulle ge mindre bemedlade möjlighet att njuta av skärgården. 

– I östra Helsingfors finns många områden vars invånare inte har råd att skaffa egen båt eller beställa en taxibåt. 

Staden skapade en tjänst med beställningsbåtar till tre öar i östra Helsingfors år 2023 genom VårStad. Då åkte Isotupa båt med sin syster till Takvedaholmen och tältade där i ett par dagar. Staden planerar också en likadan beställningsbåtpraxis för kommande somrar. 

Alltid när Isotupa tältar i skärgården, packar hon med sig ett stormkök och torkad mat. Hon söker den mest avlägsna och blåsigaste platsen på ön där hon inte kan höra rösterna av andra friluftare. Hon behöver inte en bastu, eldstad eller restaurangtjänster. 

VårStad har varit en belönande upplevelse av deltagande för Isotupa. Hon vet att några förslagsställare har varit mycket besvikna när det egna förslaget inte har valts i omröstningen eller inte har kunnat genomföras. 

Tänker Isotupa ännu lämna in nya VårStad-förslag? 

– Om det blir fler omgångar så gör jag ett nytt förslag. Javisst, varför inte? Jag måste verkligen fundera på vad som skulle vara något som jag skulle vilja föreslå. 

VårStad gör Helsingfors trivsammare, mer fungerande och roligare för oss alla. Under de tre VårStad-omgångarna har Helsingfors förverkligat Helsingforsbornas idéer med 22 miljoner euro och genomfört 164 projekt. Nästa gång kan VårStad-förslag lämnas in under hösten 2025. Staden har reserverat 10 miljoner euro i finansiering för genomförandet av projekt under den nästa omgången.