Stadsborna inbjuds att delta i en parad för att visa stöd för Ukraina

På Ukrainas självständighetsdag torsdagen den 24 augusti 2023 kl. 18.30 förvandlas Helsingfors innerstadsgator, torg och domkyrkans trappor till ett praktfullt hav av solrosor, för att visa solidaritet för Ukrainas frihet och fred.
Det finns två duvor och solrosor i UNITED FOR UKRAINE - UNITED FOR PEACE -evenemangsmärke
Evenemanget "UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE" startar på Medborgartorget och kulminerar vid Senatstorget, där det kommer att hållas tal och musikframträdanden. Bild: UNITED FOR UKRAINE –evenemanget

Evenemanget "UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE" startar på Medborgartorget kl. 18.30, där vår gemensamma solrosparad inleder sin färd mot Helsingfors domkyrka. Välkommen med!

Paraden rör sig från Medborgartorget längs Mannerheimvägen, Alexandersgatan och Fabiansgatan, mot Kyrkogatan där den slutligen når domkyrkans övre terrass. Från och med statyn Tre smeder och fram till domkyrkan vandrar paraden under tystnad och låter blommorna och Ukrainas flaggor talar för sig själva.

Evenemanget kulminerar vid domkyrkans trappor och Senatstorget, där det kommer att hållas tal och musikframträdanden. Journalisten Baba Lybeck leder programmet vid torget.

Solrosen är Ukrainas nationalblomma. Arrangörerna hoppas att så många deltagare som möjligt tar med sig en egen solros. Blommor kommer också att delas ut av arrangörerna vid Medborgartorget från kl. 18.15 och på Senatstorget från kl. 19.

"Kriget är inte över, låt oss stå enade"

"UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE" arrangeras av Kyrkan i Helsingfors, Ukrainaföreningen i Finland rf och Mothersforpeace rf. Evenemanget arrangeras i samarbete med Helsingfors stad och Helsingfors universitet.

– Att åter ha fred i Ukraina är vår gemensamma sak. Därför vill vi visa vårt stöd för Ukraina och ukrainarna. Tillsammans kan vi visa att det är dags att smida svärd till plogbillar igen, säger Juha Rintamäki, direktör för Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Vassili Goutsoul, ordförande för Ukrainaföreningen i Finland rf, säger att ukrainarna är mycket tacksamma gentemot Finland och finländarna för den kontinuerliga hjälpen de har fått.

– På självständighetsdagen förenas vi runt om i världen för att sända vågor av stöd till Ukraina och uttrycka vår tacksamhet till alla människor som har stöttat oss i kampen för frihet. Detta är också en bra möjlighet att påminna om en viktig sak: Kriget är inte över, låt oss stå enade, säger Goutsoul.

– På Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti har Rysslands anfallskrig pågått i ett och ett halvt år. Ukraina behöver synlighet och ukrainarna behöver all tänkbar hjälp och stöd för att behålla sin självständighet och frihet. Det är en glädje att vara med och arrangera detta, vårt tredje fredståg för Ukraina och ukrainarna, säger Susanna Makaroff från Mothersforpeace rf.

Helsingfors stad, som samarbetar med evenemanget, har visat medkänsla och stöd för Ukraina genom humanitär hjälp ända från krigets början. Staden har också bidragit med stöd till organisationer som hjälper ukrainare i Helsingfors liksom erbjudit tjänster och stöd till krigsflyktingar. Instruktioner och ytterligare information om detta finns tillgängliga på webbplatsen hel.fi/ukraina, InfoFinland.fi(Länk leder till extern tjänst) och via International House Helsinki(Länk leder till extern tjänst)s tjänster.

Det andra samarbetspartnern för evenemanget, Helsingfors universitet, har stött ukrainska studenter och forskare så att de kan fortsätta sina studier eller akademiska forskning i Finland. Donationer har samlats in för stipendier och ukrainska studenter har haft möjlighet att studera vid Helsingfors universitets Öppna universitet kostnadsfritt.

Ukrainas ambassad är även samarbetspartner för evenemanget.

Det exakta programmet för "UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE" samt information om talare samt artister, kommer att publiceras närmare evenemanget.

Följ evenemanget på sociala medier med hashtaggar: #WeStandWithUkraine #Helsinki