Kaupunkilaisia kutsutaan kulkueeseen tukemaan Ukrainaa

Kaupunkilaisia kutsutaan mukaan Ukrainan itsenäisyyspäivänä torstaina 24.8. pidettävään tapahtumaan ja sen kulkueeseen, joilla muutetaan Helsingin ydinkeskustan kadut, torit ja Tuomiokirkon portaat auringonkukkamereksi ja osoitetaan tukea Ukrainan vapauden sekä rauhan puolesta.
UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE -tilaisuuteen kuuluu kaupunkilaisten muodostama auringonkukkakulkue ja ohjelmaa Senaatintorilla.  Kuva: UNITED FOR UKRAINE –tapahtuma
UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE -tilaisuuteen kuuluu kaupunkilaisten muodostama auringonkukkakulkue ja ohjelmaa Senaatintorilla. Kuva: UNITED FOR UKRAINE –tapahtuma

UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE -tilaisuus alkaa Kansalaistorilta, josta kaupunkilaisten muodostama auringonkukkakulkue lähtee kohti Helsingin Tuomiokirkkoa kello 18.30. Kaupunkilaiset ovat tervetulleita kulkueeseen.

Kulkue kulkee Kansalaistorilta Mannerheimintielle, Aleksanterinkadulle ja Fabianinkadun kautta Kirkkokadulle, josta se saapuu Tuomiokirkon ylätasanteelle. Kolmen sepän patsaalta lähtien kulkue etenee Tuomiokirkolle asti hiljaisena kulkueena antaen kukkien ja Ukrainan lippujen puhua puolestaan.

Tilaisuus huipentuu Tuomiokirkon portaille ja Senaatintorille, jossa on ohjelmassa puheita ja musiikkiesityksiä. Tilaisuuden juontaa toimittaja Baba Lybeck.

Auringonkukka on Ukrainan kansalliskukka. Tilaisuuden järjestäjät toivovatkin, että mahdollisimman moni tilaisuuteen osallistuva kantaisi mukanaan auringonkukkaa. Tilaisuuteen osallistuville jaetaan kukkia Kansalaistorilla kello 18.15 alkaen ja Senaatintorilla kello 19.

”Sota ei ole ohi, pysytään yhdessä”

UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE -tilaisuuden järjestävät Kirkko Helsingissä, Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ja Mothersforpeace ry. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto.

– Rauhan palauttaminen Ukrainaan on meidän yhteinen asia. Siksi haluamme olla osoittamassa tukemme Ukrainalle ja ukrainalaisille. Yhdessä voimme näyttää, että nyt on aika takoa miekat jälleen auroiksi, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n puheenjohtaja Vassili Goutsoul sanoo, että ukrainalaiset ovat hyvin kiitollisia Suomelle ja suomalaisille saamastaan jatkuvasta avusta.

– Itsenäisyyspäivänä me yhdistymme ympäri maailmaa lähettääksemme tuen aaltoja Ukrainaan ja ilmaistaksemme kiitollisuutemme kaikille ihmisille, jotka ovat tukeneet meitä taistelussamme vapauden puolesta. Tämä on myös hyvä tilaisuus muistuttaa tärkeästä asiasta: sota ei ole ohi, pysytään yhdessä, Goutsoul sanoo.

– Ukrainan itsenäisyyspäivänä 24.8. Venäjän hyökkäyssotaa on kestänyt puolitoista vuotta. Ukraina tarvitsee näkyvyyttä ja ukrainalaiset kaiken mahdollisen avun ja tuen säilyttääkseen itsenäisyytensä ja vapautensa. On ilo olla mukana järjestämässä tätä, meille jo kolmatta rauhankulkuetapahtumaa Ukrainan ja ukrainalaisten puolesta, sanoo Susanna Makaroff Mothersforpeace ry:stä.

Tilaisuuden yhteistyökumppanina toimiva Helsingin kaupunki on osoittanut Ukrainalle myötätuntoaan ja tukeaan humanitaarisen avun sekä ukrainalaisia Helsingissä auttavien järjestöjen tuen kautta sodan alusta alkaen. Lisäksi kaupunki on tarjonnut sotaa paenneille palveluja ja tukea. Ohjeita ja lisätietoja näihin liittyen on saatavilla Helsingin kaupungin Ukraina-sivuilta, InfoFinland.fi-sivusto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja International House Helsinki(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) -palvelun kautta.

Toinen tilaisuuden yhteistyökumppani, Helsingin yliopisto, on tukenut ukrainalaisia opiskelijoita ja tutkijoita, jotta he voivat jatkaa tutkimustaan tai akateemisia opintojaan Suomessa. Ukrainalaisille on kerätty lahjoitusstipendejä, ja he ovat voineet opiskella Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa maksutta. 

Tapahtuman yhteistyökumppanina on myös Ukrainan suurlähetystö.

UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE -tilaisuuden tarkempi ohjelma ja tapahtuman puhujat sekä esiintyjät julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

Tilaisuus näkyy sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #WeStandWithUkraine ja #Helsinki.