Säsongen för elsparkcyklar börjar i Helsingfors den 28 mars – nya områden med begränsningar kring stationerna

Från och med våren 2024 regleras parkeringen av allmänna elsparkcyklar och cyklar kring metro- och tågstationer utanför Helsingfors centrum. Nya områden med begränsningar införs bland annat i Böle, Hagnäs, Sörnäs och Fiskehamnen.
Parkeringsområde i begränsningsområdet i centrum.
Parkeringsområde i begränsningsområdet i centrum.

Staden har kommit överens med operatörerna om att säsongen för elsparkcyklar börjar torsdagen den 28 mars i Helsingfors.

Parkeringsreformen genomförs med hjälp av områdesgränser som programmeras in i operatörernas appar. Kring stationerna kan man endast parkera i dessa områden. 

Områden med begränsningar kring tåg- och metrostationerna

”Staden har fått mycket respons på parkeringen av elsparkcyklar, och just områdena kring stationerna har varit utmanande platser. Därför har vi beslutat att begränsa parkeringen kring metro- och järnvägsstationerna”, berättar enhetschef Heikki Palomäki på Helsingfors stad. 

Vid de livligaste stationerna, såsom Böle och Hagnäs, markeras parkeringsområdena med målade parkeringsrutor. På övriga stationer parkerar man i första hand på virtuella parkeringsområden via appen. 

Parkeringsområdena tas i bruk stegvis under säsongen. Inledningsvis träder begränsningarna i kraft vid stationerna i Böle, Hagnäs, Sörnäs, Fiskehamnen och Hertonäs.

Begränsningsområdet i centrum används även år 2024

Begränsningsområdet i centrum delas av fem operatörer: Voi, Tier, Ryde, Bird och Bolt. En del parkeringsområden i centrum har ändrats eller flyttats på basis av respons. 
Staden har fått positiv respons på begränsningsområdet i centrum, och sommaren 2023 minskade antalet allmänna elsparkcyklar i centrum.
 

Karta som visar de nya områdena med begränsningar i Helsingfors.
Karta som visar de nya områdena med begränsningar i Helsingfors.