Rekommendationen angående TBA-vaccin har utvidgats – invånarna i Björnsö erbjuds avgiftsfri grundserie av vaccinet

Invånarna i Björnsö i Helsingfors som fyllt 3 år och äldre får TBE-vaccinets (tick-borne encephalitis) grundserie med tidsbokning. Vaccin ges vid hälsostationerna. Barn i rådgivningsålder (under 7 år) vaccineras vid Östergatans familjecenter. Vaccinationstider kan bokas från och med 22.1.2024.
När man rör sig i naturen i områden där det förekommer fästingar är det bra att använda ljusa kläder med långa ärmar och byxben.  Bild: Pixabay
När man rör sig i naturen i områden där det förekommer fästingar är det bra att använda ljusa kläder med långa ärmar och byxben. Bild: Pixabay

Vaccinationstiden bokas genom att ringa eller skicka ett Maisa-meddelande till den egna hälsostationen, eller genom att ringa rådgivningsbyråns telefontidsbokning, tfn 09 310 55530 (vardagar kl. 8–14).

Grundserien av vaccinet är avgiftsfritt för personer som stadigvarande bor i Björnsö eller vistas långvarigt i en semesterbostad i området. Området omfattas i fortsättningen av THL:s nationella vaccinationsprogram.(Länk leder till extern tjänst) .Vaccinet rekommenderas även för alla som vistas en längre tid i Björnsö. Dessa personer betalar själv för vaccinet.

TBE-grundvaccinationsserien omfattar 3 doser, och den är bra att påbörja senast i början av våren, så man hinner få 2 doser före sommaren. Det rekommenderas att ta två doser redan då snön fortfarande är på marken.

Boostervaccinationer för dem som redan fått tre doser vaccin ingår tills vidare inte i vaccinationsprogrammet.

Vaccin för skolelever och studerande 

TBE-vaccin ges till skolelever och studerande som bor i Björnsö inom skol- och studerandehälsovården från och med februari. Vaccinet får du genom att kontakta skolans eller läroanstaltens hälsovårdare.

TBA-vaccinet rekommenderas även för personer som vistas i Hertonäs strand

THL har utfärdat vaccinationsrekommendationer även för områden utanför det nationella vaccinationsprogrammet där den vaccinerade själv betalar vaccinationen.

Områden där TBE-vaccinet rekommenderas:

  • Hertonäs strand (nytt område för TBE-vaccinationsrekommendationen)
  • Västra Hertonäs
  • Mellersta Hertonäs-Kasåkern
  • Kasberget
  • Gunillabacken-Hästnässund, Södra Degerö
  • Jollas, Villinge

Vaccinet rekommenderas för invånare och stugbor i ovan nämnda områden samt personer som vistas mycket utomhus i området. Om du hör till dessa grupper, behöver du ett recept som du kan få genom att kontakta din hälsostation via Maisa eller per telefon. Vaccinet köper du själv på apoteket.

Även privata läkarstationer erbjuder avgiftsbelagda TBE-vaccin. Priset är då cirka 50–70 euro. Mer information finns till exempel på företagens webbplats.