TBE-rokotussuositus laajentunut – Karhusaaren asukkaille tarjotaan perusrokotussarja maksutta

Helsingin Karhusaaren 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat asukkaat saavat TBE- puutiaisaivotulehdusrokotteen (tick-borne encephalitis) perusrokotussarjan ajanvarauksella. Rokotteita annetaan terveysasemilla. Neuvolaikäiset lapset (alle 7 v.) rokotetaan Itäkadun perhekeskuksessa. Ajan voi varata 22.1.2024 lähtien.
Kun liikkuu luonnossa alueilla, missä esiintyy punkkeja, on hyvä käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Kuva: Pixabay
Kun liikkuu luonnossa alueilla, missä esiintyy punkkeja, on hyvä käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Kuva: Pixabay

Aika varataan soittamalla tai laittamalla Maisa-viestin omalle terveysasemalleen, tai soittamalla neuvolan puhelinpalveluun, p. 09 310 55530 (arkisin klo 8-14). 

Maksuttomaan perusrokotussarjaan ovat oikeutettuja henkilöt, jotka asuvat vakinaisesti Karhusaaressa tai pitkäaikaisesti loma-asunnossa alueella. Alue kuuluu jatkossa THL:n kansallisen rokotusohjelman piiriin.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Rokotetta suositellaan myös kaikille, jotka oleskelevat Karhusaaressa pidempiaikaisesti. Rokote on heille omakustanteinen.

TBE-perusrokotussarjaan kuuluu 3 annosta, ja se on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi annosta ennen kesää. Kaksi ensimmäistä rokotetta olisi hyvä ottaa jo silloin, kun lumi on vielä maassa.

Kolmen rokoteannoksen jo saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan vaan ovat omakustanteisia.

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset

Karhusaaressa asuville koululaisille ja opiskelijoille annetaan TBE-rokotteita koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa helmikuusta lähtien. Rokotteen saa olemalla yhteydessä koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajaan.

TBE-rokotetta suositellaan myös Herttoniemenrannassa oleskeleville

THL on antanut rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille, joilla rokotettava kustantaa rokotuksen itse.

Alueet, joilla suositellaan TBE-rokotteen ottamista:

  • Herttoniemenranta (TBE-rokotussuosituksen uusi alue)
  • Länsi-Herttoniemi
  • Keski-Herttoniemi-Roihupelto
  • Roihuvuori
  • Gunillanmäki-Hevossalmi, Etelä-Laajasalo
  • Jollas, Villinki

Rokotetta suositellaan yllä listattujen alueiden asukkaille ja mökkiläisille sekä alueella paljon ulkoileville henkilöille. Jos kuulut näihin ryhmiin, tarvitset reseptin, jonka saat ottamalla yhteyttä terveysasemaasi Maisassa tai puhelimitse. Rokotteen ostat itse apteekista.

Myös yksityiset lääkäriasemat tarjoavat maksullisia TBE-rokotteita. Hinta on silloin noin 50-70 euroa. Lisätietoa saa esimerkiksi yritysten verkkosivuilta.