Planen preciserades: bårhus för förvaring av 300 avlidna i Malm

Enligt planen färdigställs det centraliserade bårhuset för avlidna i närheten av Malms kyrkogård sommaren 2026. Planen har preciserats bland annat på grund av att behovet av lokaler för avlidna i Helsingfors ökar. I stället för de tre förvaringstorn för avlidna som ursprungligen planerades kommer byggnaden att ha fem torn med platser för sammanlagt cirka 300 avlidna. Förändringarna påverkar endast lite byggnadens yttermått.
Havainnekuva Malmin keskitetyistä vainajatiloista.
Bild: Verstas Arkkitehdit Oy

Nybyggnaden som uppförs på Malms kyrkogårdsväg används för kortvarig förvaring av avlidna som väntar på begravning eller kremering. Förvaringen av avlidna centraliseras till lokalerna från Helsingfors sjukhus och vårdhem.

Avsikten var att inleda byggandet av bårhuset för avlidna redan i början av året, men finslipningen av planen har påverkat tidsplanen. Också projektets maximipris har stigit till cirka 12,9 miljoner euro i och med preciseringen av lokallösningar enligt kostnadsnivån i oktober 2023. Ökningen av maximipriset är exakt 2 990 144 euro av det indexjusterade maximipriset utan mervärdesskatt, när det ursprungliga beräknade priset var 10,5 miljoner euro. Helsingfors stadsstyrelse behandlar höjningen av totalpriset på sitt sammanträde den 4 mars, därefter ärendet förs vidare till stadsfullmäktige för beslutsfattande. Om höjningen av totalpriset godkänns enligt den planerade tidsplanen, kan byggandet inledas i maj.

I bårhuset för avlidna förvaras de avlidna i avkylda torn som är utrustade med automatiska hissar. I de preciserade planerna ökades antalet platser för avlidna kraftigt och ändrades bårhusets tekniska lösningar. I planerna ingår nu också ett mer omfattande avkylningssystem för att temperaturen i tornen hålls jämn. De avlidna placeras i fem förvaringstorn för avlidna samt i några separata kylrum. 

Byggnaden avhjälper bristen på förvaringslokaler i Helsingfors

I Helsingfors råder brist på förvaringslokaler för avlidna. Under kommande 10 år tas cirka 120 platser för avlidna ur bruk bland annat i anslutning till seniorcentren. Även den ökande folkmängden, den åldrande befolkningen och längre förvaringstider för avlidna skapar utmaningar. I många av de nuvarande lokalerna är det inte heller möjligt att ta farväl eller förbereda den avlidna för den sista resan. 

Förutom förvaringsplatserna kommer nybyggnaden att ha lokaler som är avsedda för att ta farväl av avlidna och som beaktar de behov som Helsingforsbor som kommer från olika kulturella bakgrunder har.