Parkeringsplatser med p-skiva i innerstaden blir avgiftsbelagda

Sammanlagt cirka 1 400 parkeringsplatser i Helsingfors innerstad, som tidigare var kostnadsfria men tidsbegränsade, ändras under året och blir avgiftsbelagda. Platserna som blir avgiftsbelagda ligger i parkeringszon 2.
Autoja pysäköitynä kadunvarteen pimeänä iltana.
Bild: Antti Pulkkinen / Helsingin kaupunki

Helsingfors stad inför avgift på cirka 1 400 parkeringsplatser i innerstaden, som tidigare var kostnadsfria. Dessa platser har varit avsedda för tidsbegränsad parkering med p-skiva. Parkeringsplatserna som blir avgiftsbelagda ligger i parkeringszon 2, vilket är en zon där gatuparkeringen redan är avgiftsbelagd sedan tidigare.

Exempelvis i Vallgårds industriområde gäller beslutet cirka 280 platser, i omgivningen runt Dals sjukhus cirka 100 platser, i Fiskehamnen och vid Partitorget cirka 300 platser och på Ärtholmen cirka 175 platser. Alla parkeringsplatser som blir avgiftsbelagda visas i den bifogade kartan.

Ändringen förenhetligar parkeringsreglerna och -begränsningarna

På parkeringsplatserna som blir avgiftsbelagda gäller efter ändringen samma parkeringsregler och -begränsningar bland annat vad gäller pris och parkeringstid som på de andra platserna i dessa områden. Med beslutet främjas genomförandet av Helsingfors klimatmål. Beslutet är i linje med stadens trafik- och klimatmål, men också i användarnas intresse.

”Med avgiften ökar platsernas tillgänglighet, när de inte används för längre förvaring av fordon”, säger trafikingenjör Elina Rundell från stadsmiljösektorn.

Stadens parkeringspolitik och en fullmäktigemotion i bakgrunden

Stadsstyrelsen beslutade om nya parkeringszoner i april 2016. Samtidigt beslutades att man ska slopa de avgiftsfria, men tidsbegränsade parkeringsplatserna i innerstaden, alltså parkeringszonerna 1 och 2.

Stadsstyrelsen godkände hösten 2022 en fullmäktigemotion med förslag om att de sista kostnadsfria parkeringsplatserna i innerstaden ska bli avgiftsbelagda. I fullmäktigemotionen behandlades framför allt de platser i innerstaden där kostnadsfri parkering har varit tillåten i högst 24 timmar. Utöver dessa platser inför man nu avgift också på vissa platser, där man hittills fått parkera två timmar kostnadsfritt, vilket är i linje med stadens parkeringspolitik. Dessa platser finns bland annat i närheten av Partitorget.

De slutgiltiga besluten om ändringar i parkeringen till trafik- och gatuplanerna avses fattas på våren. Efter detta börjar ändringen tillämpas så att de nya parkeringsbegränsningarna börjar gälla i alla nya områden under det innevarande året. De som använder parkeringsplatserna bör vara uppmärksamma på trafikmärken som uppdateras.