Kantakaupungin kiekkopaikkoja muutetaan maksullisiksi

Yhteensä noin 1 400 aiemmin maksutonta, mutta aikarajattua pysäköintipaikkaa Helsingin kantakaupungissa muutetaan tämän vuoden aikana maksullisiksi. Maksullisiksi muutettavat paikat sijaitsevat pysäköintivyöhykkeellä 2.
Autoja pysäköitynä kadunvarteen pimeänä iltana.
Kuva: Antti Pulkkinen / Helsingin kaupunki

Helsingin kaupunki muuttaa noin 1 400 aiemmin maksutonta pysäköintipaikkaa kantakaupungissa maksullisiksi. Kyseiset paikat ovat olleet aikarajattuja eli niin sanottuja kiekkopaikkoja. Maksullisiksi muutettavat pysäköintipaikat sijaitsevat pysäköintivyöhykkeellä 2, eli alueella, joilla kadunvarsipysäköinti on entuudestaan maksullista.

Esimerkiksi Vallilan teollisuusalueella päätös koskee noin 280 paikkaa, Laakson sairaalan ympäristössä noin sataa paikkaa, Kalasataman ja Tukkutorin seudulla noin 300 paikkaa ja Hernesaaressa noin 175 paikkaa. Kaikki maksullisiksi muutettavat pysäköintipaikat näkyvät oheisessa kartassa.

Muutos yhtenäistää pysäköinnin sääntöjä ja rajoituksia

Maksullisiksi muutettavilla pysäköintipaikoilla pätevät muutoksen jälkeen samat pysäköintisäännöt ja -rajoitteet muun muassa hinnan ja enimmäispysäköintiajan suhteen kuin muillakin samojen alueiden paikoilla. Muutoksella edistetään Helsingin ilmastotavoitteiden toteutumista. Päätös on linjassa kaupungin liikenne- ja ilmastotavoitteiden kanssa, mutta on myös pysäköintipaikkojen käyttäjien etu.

”Maksullisuus edistää paikkojen saatavuutta, kun niitä ei käytetä ajoneuvojen pidempiaikaiseen säilytykseen”, kertoo liikenneinsinööri Elina Rundell kaupunkiympäristön toimialalta.

Taustalla kaupungin pysäköintipolitiikka ja kaupunginvaltuuston aloite

Kaupunginhallitus päätti huhtikuussa 2016 pysäköinnin uusista maksuvyöhykkeistä. Samalla kantakaupungissa, eli pysäköinnin vyöhykkeillä 1 ja 2, päätettiin luopua maksuttomista, mutta aikarajatuista pysäköintipaikoista.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi syksyllä 2022 valtuustoaloitteen, jossa peräänkuulutettiin kantakaupungin viimeisten maksuttomien pysäköintipaikkojen muuttamista maksulliseksi. Valtuustoaloitteessa käsiteltiin erityisesti kantakaupungin alueella sijaitsevia paikkoja, joilla maksuton pysäköinti on ollut sallittua enintään 24 tunnin ajan. Niiden lisäksi maksullisiksi muutetaan nyt kaupungin pysäköintipolitiikan mukaisesti myös eräitä paikkoja, joilla on saanut pysäköidä kahden tunnin ajan maksutta. Näitä sijaitsee muun muassa Tukkutorin ympäristössä.

Lopulliset liikenne- ja katusuunnitelmapäätökset pysäköintimuutoksista on tarkoitus tehdä keväällä. Tämän jälkeen muutosta aletaan toteuttaa siten, että kaikilla alueilla uudet pysäköintirajoitukset ovat voimassa tämän vuoden aikana. Pysäköintipaikkojen käyttäjien kannattaakin kiinnittää huomiota päivittyviin liikennemerkkeihin.