Helsingfors vill utveckla turismen genom att lyssna på invånarnas åsikter

Under våren samlar Helsingfors stad in idéer och önskemål om utvecklingen av Helsingfors som turiststad. Den pågående undersökningen riktar sig särskilt till Helsingforsborna, men utöver invånarnas kommentarer efterfrågas idéer och önskemål bland annat från turistföretagare i Helsingforsregionen, studentföreningar och Helsingin tekijät-nätverket. Företag och föreningar uppmanas också att svara på enkäten. De inkomna svaren kommer att användas särskilt i Helsingfors turism- och destinationsenheters arbete.
Helsingfors stad samlar in förslag från invånarna om förbättringar av turistinfrastrukturen, resmålen eller trafiken.  Bild: Jussi Hellsten
Helsingfors stad samlar in förslag från invånarna om förbättringar av turistinfrastrukturen, resmålen eller trafiken. Bild: Jussi Hellsten

Syftet med undersökningen är att samla in konkreta utvecklingsområden i anslutning till Helsingfors stads utbud ur turismens synvinkel. Förslagen kan gälla alla turistrelaterade ämnen, t.ex. infrastruktur för turism, destinationer eller transporter i staden, tjänster, renlighet eller evenemang.

- Enligt stadsstrategin ska Helsingfors vara en bra stad för sina invånare men också för sina besökare. Invånare och företag får direkt information om hur man ytterligare kan förbättra Helsingfors som turistmål och besöksmål. Denna information kommer också att användas för att identifiera och ytterligare minimera turismens potentiella negativa effekter på invånarna. Vi har förbundit oss att främja de bästa idéerna från enkäten, så jag hoppas att alla i Helsingfors deltar aktivt", säger Nina Vesterinen, stadens turistchef. 

- Det är särskilt viktigt att involvera Helsingforsborna i turismens utveckling. Före pandemin såg man att turismen på många europeiska destinationer gjorde mer skada än nytta i form av affärsturism och naturens skövling. Därför vill Helsingfors föra en aktiv dialog med invånarna för att undvika fallgropar, betonar specialplanerare för hållbar turismutveckling i Helsingfors Jukka Punamäki.

Helsingfors stad håller på att genomföra en handlingsplan för turism och evenemang för åren 2022–2026. Enkäten är en del av genomförandet av programmet. Programmet syftar också till att ta hänsyn till turismens sociala hållbarhet, som förutsätter att lokalbefolkningen trivs i sin egna stad och är nöjd med turismen i Helsingfors. På så sätt förebygger man eventuella negativa effekter av turismen på Helsingfors och dess invånare.

Online-enkäten Destinationer för utveckling av turismen i Helsingfors pågår fram till den 20 mars 2023. Enkäten har genomförts på finska, svenska och engelska och resultaten presenteras torsdagen den 30.3.2023 i stadshusets foajé kl. 16.00, som är öppet för alla. Förhandsregistrering krävs inte.