Hyppää pääsisältöön

Helsingin matkailua halutaan kehittää kuulemalla asukkaiden mielipiteitä

Helsingin kaupunki kerää tänä keväänä ideoita ja toiveita, jotka liittyvät Helsingin kehittämiskohteisiin matkailukaupunkina. Käynnissä oleva kysely on kohdennettu erityisesti helsinkiläisille, mutta asukkaiden kommenttien lisäksi ideoita ja toiveita toivotaan muun muassa Helsingin alueen matkailuyrittäjiltä, opasyhdistyksiltä ja Helsingin tekijät -verkostolta. Myös yrityksiltä ja yhdistyksiltä toivotaan vastauksia kyselyyn. Saatuja vastauksia hyödynnetään erityisesti Helsingin matkailu ja kohdepalvelut -yksikön työssä.
Helsingin kaupunki kerää asukkailta kehitysehdotuksia matkailuinfrastruktuuriin, -kohteisiin tai -liikenteeseen.  Kuva: Jussi Hellsten
Helsingin kaupunki kerää asukkailta kehitysehdotuksia matkailuinfrastruktuuriin, -kohteisiin tai -liikenteeseen. Kuva: Jussi Hellsten

Kyselyn tavoitteena on kerätä konkreettisia kehittämiskohteita, jotka liittyvät matkailun näkökulmasta Helsingin kaupungin viihtyisyyteen. Kehitysehdotuksia voi antaa mihin tahansa matkailuun liittyvään aiheeseen, kuten matkailuinfrastruktuuriin, -kohteisiin tai -liikenteeseen kaupungin alueella, sekä palveluihin, siisteyteen tai tapahtumiin.

- Kaupunkistrategian mukaan Helsingin tulee olla asukkailleen mutta myös vierailijoilleen hyvä kaupunki. Asukkailla ja yrityksillä on ensikäden konkreettista tietoa siitä, miten Helsingin toimivuutta matkailukohteena ja vierailupaikkana voitaisiin edelleen parantaa. Tiedon perusteella myös matkailun mukanaan tuomat mahdolliset haitat asukkaille saadaan esille ja edelleen minimoitua. Sitoudumme edistämään kyselyn kautta tulleita parhaita ideoita, joten toivon aktiivista osallistumista kaikilta helsinkiläisiltä, toteaa kaupungin matkailupäällikkö Nina Vesterinen. 

- Helsinkiläisten osallistaminen matkailun kehittämiseen on erityisen tärkeää. Ennen pandemiaa nähtiin, että monissa eurooppalaisissa matkakohteissa matkailu tuotti enemmän haittaa kuin hyötyä liikamatkailun tai luonnon kulumisen muodossa. Siksi Helsinki haluaa käydä aktiivista vuoropuhelua kaupungin asukkaiden kanssa, jotta sudenkuopat vältetään, korostaa Helsingin kestävän matkailun kehittämisestä vastaava erityissuunnittelija Jukka Punamäki.

Helsingin kaupunki toteuttaa matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmaa vuosille 2022–2026. Kysely on osa ohjelman toteutusta. Ohjelman tavoitteena on ottaa huomioon myös matkailun sosiaalinen kestävyys, mikä edellyttää paikallisten viihtyvyyttä omassa kotikaupungissaan ja tyytyväisyyttä Helsingin matkailuun. Näin ennaltaehkäistään matkailun aiheuttamia mahdollisia negatiivisia vaikutuksia Helsinkiin ja sen asukkaisiin.

Helsingin matkailun kehityskohteet -verkkokysely on käynnissä 20. maaliskuuta 2023 asti. Kysely on toteutettu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja sen tulokset esitellään torstaina 30.3.2023 kaupungintalon aulassa klo 16.00 alkavassa kaikille avoimessa tilaisuudessa. Tilaisuuteen ei vaadita ennakkoilmoittuatumista.