Helsingfors står värd för idrottstävlingar för elever från de nordiska huvudstäderna i maj

De traditionella Nordiska Skolspelen ordnas i år i Finland 22–26.5.2023. I tävlingarna, som ordnas av Helsingfors stad, deltar över 230 elever och lärare från de nordiska huvudstäderna. Tävlingarna ordnas på Kisakallio i Lojo.
yleisurheilukenttä_kuvituskuva
Bild: AdobeStock

Skolelever från de nordiska huvudstäderna, det vill säga Helsingfors, Köpenhamn, Oslo, Reykjavik och Stockholm, samlas varje år för att tävla och lära känna elever från grannländerna. Fokus i tävlingarna ligger förstås på idrotten, men det ordnas också mycket annat gemensamt program, såsom ett besök på Helsingfors stadshus på inbjudan av biträdande borgmästare Nasima Razmyar och turistande i Helsingfors. 

Över 200 deltagare i friidrott, handboll och fotboll

Nordiska Skolspelen har långa traditioner: De första spelen ordnades 1948. Helsingfors har deltagit i spelen sedan 1951. Årets grenar är en femkamp i friidrott, som består av 100 meter löpning, längdhopp, höjdhopp, kulstötning och 800 meter löpning, samt en handbollsturnering för flickor och en fotbollsturnering för pojkar. Varje deltagande stad har fått utse ett lag med 16 friidrottare (8 flickor och 8 pojkar), 10 handbollsspelare och 15 fotbollsspelare. Deltagarna får som högst gå i årskurs 7. Till Helsingfors lag har man valt ut elever från skolor i Helsingfors, som också bor i Helsingfors. Varje lands lag består av 41 elever och 6 vuxna. Det totala antalet deltagare är alltså 235.

 ”Vid sidan av idrotten betonas i skolspelen nordiskt samarbete, bekantskap med de deltagande ländernas kulturer och gemenskap”, berättar Kari Ant-Wuorinen och Taina Mastomäki, lärare på Haagan peruskoulu och lagledare för det finländska laget, och hälsar alla tävlande välkomna. Den officiella öppningsceremonin hålls tisdagen den 23 maj på Kisakallio.