Jauhonen työskentelee projektikoordinaattorina Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalveluissa. Osana työtään hän suunnittelee Helsinkiin talviuintipaikkoja. Viime vuosina niitä on toteutettu kaupunkilaisten ehdotusten kautta OmaStadi-hankkeina, joista alkunsa on saanut viisi talviuintipaikkaa.
OmaStadi on vauhdittanut talviuintipaikkojen ja saunojen rakentamista.
Kaiken kaikkiaan Helsingissä on yli 20 kaupungin talviuintipaikkaa, joista monen taustalla on lukemattomia tunteja kaupunkilaisten vapaaehtoistyötä ja kaupunkilaisten omaehtoista toimintaa. Kaupunki ei itse pyöritä talviuintipaikkaa, vaan vuokraa sen vapaaehtoisille tai seuroille. Esimerkiksi Sannan Saunan talviuintipaikasta vastaa Vuosaari-seura.
– OmaStadi on tuonut kaupunkilaisten toiveet osaksi Helsingin kehittämistä ja vauhdittanut talviuintipaikkojen ja saunojen rakentamista.
Kaupunki on viime vuosina tehnyt merkittäviä satsauksia merellisyyden vahvistamiseen. Kaupungilla on myös vuoteen 2030 ulottuva Helsingin merellinen strategia.
Kaupunkilaisten yhteisiä hankkeita
OmaStadi on ollut helsinkiläisten suora vaikuttamisen kanava noin viisi vuotta, ja OmaStadi-kierroksia on takana kolme. Jokaiseen kierrokseen kuuluu monta vaihetta: ehdottaminen, äänestäminen, jatkokehittäminen ja toteuttaminen. Kaupunkilaiset äänestävät jatkokehittelyyn omia suosikkejaan.
Oleg Jauhosen työpöydällä on tällä hetkellä kolme talviuinnin OmaStadi-hanketta Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Eiranrannassa. Hän on ollut mukana toteuttamassa myös Vartiokylänlahden oleskelulaituria sekä Vantaanjoen uimapaikkojen kunnostamista. Suunnittelun aikana saattaa tulla yllätyksiä, jolloin hanketta ei voida toteuttaa aivan alkuperäisen ehdotuksen mukaan. Aina realiteetit eivät mahdollista hyvältä kuulostaviakaan ehdotuksia.
– Talviuinnin osalta vedenlaadun varmistaminen tehdään ensimmäiseksi. Sitten pohditaan rakennusvalvonnan kanssa, onko mahdollista rakentaa paikalle pukuhuonetta tai saunaa, Jauhonen selventää.