Halsbränna
Halsbränna är en brännande smärta eller obehaglig känsla under bröstbenet. Ibland kan smärtan stråla till halsen. Halsbränna förknippas vanligen med intag av mat. Den tilltar efter att du har ätit mycket och mat som irriterar magen (sur saft, kaffe, alkohol).
Det finns många huskurer för att lindra halsbränna. Vid sporadisk halsbränna behöver du inte uppsöka läkare. Tillfälliga symtom på halsbränna kan behandlas med läkemedel som fås utan recept. Apotekspersonalen hjälper dig att välja ett lämpligt läkemedel.
Gör vid behov en symtombedömning i Omaolo(Länk leder till extern tjänst)
Förstoppning
Vid förstoppning töms tarmen för sällan och det är svårt att tömma tarmen. Förstoppning orsakas av för lite motion, för lite fibrer i kosten och för litet vätskeintag. Även vissa sjukdomar och läkemedel kan orsaka förstoppning.
Förstoppning kräver behandling endast om den orsakar besvär. Förstoppning behandlas i första hand med en lagom fiberrik kost, ett tillräckligt intag av vätska, tillräckligt mycket motion och regelbunden tarmtömning.
Läkemedel och andra åtgärder är sekundära behandlingsformer. Om symtomen är störande och läkemedelsfri behandling inte ger tillräcklig hjälp, finns det receptfria förstoppningsläkemedel med olika verkan och dosering på apoteket.
Be en farmaceut på apoteket om hjälp när du väljer läkemedel. Om du använder medel med fibrer mot förstoppning ska du komma ihåg att få i dig tillräckligt med vätska.
Förkylning
När det är kallt ute och när människor sammanstrålar är det vanligt att olika virussjukdomar, som förkylningar, sprider sig bland befolkningen. Förkylningar orsakas av virus och går över utan behandling. Stanna hemma medan du är förkyld. I första hand ska du se till att vila när du är förkyld. Egenvården fokuserar på att lindra symtomen, som feber, snuva, nästäppa och hosta. Antibiotika hjälper inte mot förkylning.
Gör vid behov en symtombedömning i Omaolo(Länk leder till extern tjänst)
Även när du har influensa kan du ta hjälp av anvisningarna för egenvård mot förkylning. Också vid influensa kan du ta hand om dig hemma med hjälp av anvisningarna för egenvård.
Smärtstillande och febernedsättande medel
Feber och värk vid förkylning kan du efter eget övervägande lindra med antiinflammatoriska läkemedel eller paracetamol. Acetylsalicylsyra (ASA, aspirin) rekommenderas inte som febernedsättande medel till barn och unga.
Preparat avsedda för behandling av förkylning innehåller vanligen antiinflammatoriska medel eller paracetamol. Andra smärtstillande läkemedel ska inte användas samtidigt som medel mot förkylning. Alla antiinflammatoriska läkemedel verkar på samma sätt, och om du kombinerar olika preparat får du en mångdubbel dos och fler negativa effekter.
Be en farmaceut på apoteket om råd när du väljer läkemedel. Berätta gärna om du tar läkemedel regelbundet, så att farmaceuten på apoteket kan ge dig rätt smärtstillande och febernedsättande medel. Även läkemedel som tas vid egenvård kan nämligen samverka med andra läkemedel.
Snuva och nästäppa
Nästäppa och rinnsnuva kan lindras med läkemedel som sprayas i näsan och som gör att blodkärlen drar ihop sig. Denna typ av preparat ska endast användas kortvarigt.
Om slemhinnorna i näsan blir torra av att du snyter dig, inomhusluften är torr eller det är kallt ute, kan du på apoteket köpa preparat som återfuktar och vårdar slemhinnorna i näsan.
Nässköljning med en näskanna underlättar inte enbart nästäppa och snuva, utan återfuktar också slemhinnorna i näsan. Farmaceuterna på apoteket kan hjälpa dig att välja rätt läkemedel och ger vid behov också råd om hur du ska använda preparaten.
Behandling av hosta
Du kan lindra rethosta genom att dricka eller suga på halspastiller. Att andas in ånga till exempel i en varm dusch eller att fukta halsen med en inhalator som säljs på apoteket kan också underlätta besvären. Läkemedel som öppnar nästäppa kan också hjälpa.
Ett effektivt sätt att lösa upp slem är med hjälp av en blåsflaska. Se instruktioner och en video på övningen att blåsa i flaska på andningsförbundet (Hengitysliitto) webbplats(Länk leder till extern tjänst).
Hostmediciner har ingen större effekt och rekommenderas egentligen inte längre. Medicinsk honung kan lindra hosta hos barn. Den kan användas på barn över 1 år. Mentolsalva som appliceras till exempel på bröstkorgen kan lindra hosta. Den kan användas på barn över 2 år.
Gör vid behov en symtombedömning i Omaolo(Länk leder till extern tjänst)
Känner du dig ensam?
MIELI Psykisk Hälsa Finland rf:s finskspråkiga kristelefon besvarar samtal dygnet runt under hela julen. Du kan ringa alltid när du behöver stöd, inte klarar dig ensam och mår dåligt.
Numret till den svenskspråkiga tjänsten är 09 2525 0112. De övriga servicenumren finns på MIELI rf:s webbplats(Länk leder till extern tjänst)
HelsingforsMission erbjuder tjänster som motverkar ensamhet även under julen. Den erbjuder hjälp och stöd till unga, vuxna, familjer och äldre människor. Mer information finns på HelsingforsMissions webbplats(Länk leder till extern tjänst).
Oroar du dig över alkoholkonsumtionen?
Om du oroar dig över ditt eget eller en närståendes alkoholbruk, finns det hjälp att få. På omaolo.fi(Länk leder till extern tjänst) finns en coachning för minskning av alkoholkonsumtionen som hjälper dig att kontrollera ditt alkoholbruk.
I tjänsten Maisa (maisa.fi(Länk leder till extern tjänst)) kan du göra en riskkartläggning gällande alkoholkonsumtionen.
Mottagningen till missbrukstjänster utan tidsbokning är öppen på vardagar under julen kl. 8.30–15.30 på Fiskehamnens central för hälsa och välbefinnande. Numret till telefontjänsten är 09 310 42900.
Social- och hälsovårdstjänster under jul och nyår
Helsingforsborna har tillgång till social- och hälsovårdstjänster även under jul och nyår.