Farmaceutens tips för sommaren

Läs hälsostationernas farmaceuters tips för sommaren. I frågor kring medicinering kan du alltid också kontakta apoteket.
Människor i en båt.
Bild: Juha Valkeajoki

Förnya dina recept i tid i MittKanta

Förnyelse av recept i tjänsten MittKanta(Länk leder till extern tjänst) på omakanta.fi är enkelt. I MittKanta kan du förnya till exempel dina regelbundna läkemedel som ordinerats på hälsostationen. Förnya dina recept i tid.  

När du reser till utlandet eller stugan

Utomlands måste du alltid ha med dig en utredning av dina recept. En lämplig utredning är en sammanfattning av recepten som skrivits ut från MittKanta, en patientanvisning för receptet eller en engelskspråkig kopia av receptet som fås från apoteket. Det är dock alltid bra att i förhand granska importrestriktionerna i destinationen och nödvändiga utredningar om läkemedlen från tullmyndigheten i destinationen.

Mer information finns på Kanta-sidorna på kanta.fi/utomlands(Länk leder till extern tjänst)

Om du under en lång tid bor annanstans än i ditt hem, såsom på stugan, kan du för att förverkliga vården enligt vårdplanen också använda hälsostationstjänster för exempelvis regelbundna injektioner och kontroll av medicineringen på din stugort. 

Förvara läkemedlen korrekt

Det är viktigt att se över förvaringen av läkemedlen särskilt på sommaren såväl i hemmet som på stugan och vid båtturer. Ett läkemedel som förvarats på en för varm, ljus eller fuktig plats kan förlora sin effekt. Kontrollera alltid det korrekta sättet att förvara dina läkemedel från läkemedelsförpackningen eller bipacksedeln.

Kom ihåg att skydda dig mot solen 

Att skydda huden mot skadlig UV-strålning är viktigt. Om du ändå bränner dig i solen, sköts det på samma sätt som andra lindriga brännskador. Solbränd hud kan svalkas med svalt vatten och när du dricker kallt vatten kan det lindra obehaget och förhindra uttorkning. Du kan applicera hydrokortisonkräm på huden som köps på apoteket och mot smärta kan du vid behov ta värkmediciner som utan recept köps på apoteket.

Läs mer (på finska) i Terveyskirjasto(Länk leder till extern tjänst)

Drick tillräckligt

Under hetta bör man dricka tillräckligt. Särskilt äldre och personer med bakomliggande sjukdomar bör se till att de dricker tillräckligt vatten. På apoteket finns också brustabletter som i vattnet ger förutom vätska också salter och socker till exempel efter en hård idrottsprestation.

Läs mer på THL:s webbplats(Länk leder till extern tjänst)

Lindra insektsbett

Du kan behandla lindriga reaktioner som orsakats av myggor, knott, bromsar och hjortflugor med krämer och oralt antihistamin som fås utan recept från apoteket. Apotekspersonalen hjälper att välja rätt produkt. 

Läs mer (på finska) Stick och bett av flygande insekter(Länk leder till extern tjänst)