Fler bänkar för seniorer - OmaStadi-förslag från idé till förverkligande

I OmaStadi-omröstningen hösten 2021 önskades nya rastplatser för äldre och rörelsehindrade. Som ett resultat av den gemensamma utvecklingen utökas bänkar och belysning till utomhusområdena i Stor- och Lillhoplax, Tali och Munksnäsområdet. Enkäten om placeringen av bänkarna var öppen till 23.10.
Kuvassa piirros, jossa kukkia ruukussa ja ihminen istumassa penkillä.
Bild: Minna Alanko

För äldre människor kan bänkarna rädda en promenad till butiken eller friluftsliv 

Under hösten 2021 var många offentliga och samhälleliga lokaler i huvudsak stängda på grund av coronaviruspandemin. Kampens servicecentral fick dock tillstånd att ordna verksamhet för små grupper, där det fanns möjlighet att presentera OmaStadi, dvs. Helsingfors deltagande budgetering. Handledare Kaisa Sjöholm uppmuntrade kunderna att fritt föreslå vad de ville ha i Helsingfors.

– Många föreslog bänkar, säger Sjöholm. 

Under coronapandemin togs bänkarna bort från många ställen, till exempel mataffärer. Men de är viktiga för det äldre folket. Möjligheten att vila fötterna kan vara en förutsättning för en egen handelsresa.

Bänkarna blev mest populära bland OmaStadi-förslagen i Kampens servicecentral och Sjöholm skrev ner idén för den 82-åriga Marjatta. I det gemensamma utvecklingsskedet kombinerades Marjattas idé med idén om en mer omfattande restaurering av och trivsel i utomhusområdena i Stor- och Lillhoplax, Tali och Munksnäsområdet.

Kaisa Sjöholm visar en karta av området där bänkarna ska placeras i Kampens servicecentral. Bild: Johannes Jauhiainen
Kaisa Sjöholm visar en karta av området där bänkarna ska placeras i Kampens servicecentral. Bild: Johannes Jauhiainen

Stadsborna med om att bestämma bänkarnas placering 

Någon marknadsföring för förslaget kan man inte tala om, men den fick ändå 1006 röster i OmaStadis omröstning. Enligt Sjöholm försökte folket på Kampens servicecentral uppmuntra sina kunder att rösta bland annat genom att erbjuda stöd i röstningsskedet.

Cirka 10-20 bänkar placeras i områdena Stor- och Lillhoplax, Tali och Munksnäsområdet. Man kunde berätta sin åsikt via en webbenkät(Länk leder till extern tjänst) som var öppen 26.9. - 23.10.2022. I Kampens och Munksnäs servicecentraler fanns också kartor där man kunde markera var man önskar ha bänkar.

Enligt projektledare Sari Knuuti är det viktigt att så många som möjligt deltar i planeringen, eftersom projektet främjas utgående från invånarnas önskemål. I områden vet man var bänkar och belysning behövs mest.

– Planerarna behöver invånarnas hjälp med att hitta bra platser. Vi vill använda pengarna för detta OmaStadi-projekt på bästa möjliga sätt så att slutresultatet verkligen skulle vara till glädje och nytta för invånarna, säger Knuuti. 

Enligt de preliminära planerna kommer projektet att förverkligas och bänkarna installeras nästa sommar.