Lisää penkkejä ikäihmisille – OmaStadi-ehdotus ideasta toteutukseen

OmaStadi-äänestyksessä syksyllä 2021 toivottiin uusia levähdyspaikkoja ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille. Yhteiskehittämisen tuloksena lisätään penkkejä ja valaistusta Ison ja Pikku Huopalahden, Talin ja Munkinseudun ulkoilualueille. Äänestys penkkien sijoituspaikoista oli auki 23.10. asti.
Kuvassa piirros, jossa kukkia ruukussa ja ihminen istumassa penkillä.
Kuva: Minna Alanko

Varttuneemmalle väelle penkit voivat pelastaa kauppareissun tai ulkoilun 

Syksyllä 2021 monet julkiset ja yhteisölliset tilat olivat pääosin suljettuja koronaviruspandemian takia. Kampin palvelukeskus sai kuitenkin luvan järjestää toimintaa pienille ryhmille, joissa oli mahdollisuus esitellä OmaStadia eli Helsingin osallistuvaa budjetointia. Ohjaaja Kaisa Sjöholm rohkaisi asiakkaita ehdottamaan vapaasti mitä uutta he kaipaisivat Helsinkiin. 

–Moni ehdotti penkkejä, Sjöholm sanoo. 

Koronan aikana penkkejä poistettiin monista paikoista, kuten ruokakaupoista. Ne ovat kuitenkin tärkeitä varttuneemmalle väelle. Mahdollisuus lepuuttaa jalkoja saattaa olla omatoimisen kauppareissun edellytys.

Penkit saivat Kampin palvelukeskuksessa OmaStadi-ehdotusten joukosta eniten suosiota, ja Sjöholm kirjasi idean 82-vuotiaan Marjatan puolesta. Yhteiskehittämisvaiheessa Marjatan idea yhdistettiin ideaan Ison ja Pikku Huopalahden, Talin ja Munkinseudun ulkoilualueiden laajempaa kunnostusta ja viihtyisyyttä parantavaan ideaan. 

 

Kaisa Sjöholm esittelee karttaa penkkien sijoitusalueesta Kampin palvelukeskuksessa. Kuva: Johannes Jauhiainen
Kaisa Sjöholm esittelee karttaa penkkien sijoitusalueesta Kampin palvelukeskuksessa. Kuva: Johannes Jauhiainen

Kaupunkilaiset mukaan päättämään penkkien paikoista 

Kampanjointia ehdotuksen puolesta ei tehty juurikaan mutta se sai silti OmaStadin äänestysvaiheessa 1006 ääntä. Kampin palvelukeskuksen väki pyrki Sjöholmin mukaan rohkaisemaan asiakkaitaan äänestämään muun muassa tarjoamalla tukea äänestysvaiheessa. 

Noin 10–20 penkkiä sijoitetaan Ison ja Pikku Huopalahden, Talin ja Munkinseudun alueille. Mielipiteensä saattoi kertoa nettikyselyn(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kautta, joka oli auki 26.9. – 23.10.2022. Kampin ja Munkkiniemen palvelukeskusten auloissa oli myös kartat, joihin voi merkitä mihin penkkejä toivoisi.

Projektinjohtaja Sari Knuutin mukaan on tärkeää, että mahdollisimman moni osallistuu suunnitteluun, sillä hanketta edistetään asukastoiveiden pohjalta. Alueilla tiedetään, minne penkkejä ja valaistusta kaivataan eniten.

–Suunnittelijat kaipasivat asukkaiden apua hyvien paikkojen löytämisessä. Haluamme käyttää tämän OmaStadi-hankkeen rahat parhaalla mahdollisella tavalla siten, että lopputuloksesta todella olisi iloa ja hyötyä asukkaille, Knuuti sanoo.

Alustavien suunnitelmien mukaan urakka toteutetaan ensi kesänä.