Fira Helsingfors som filmstad på Helsingforsdagen

På Helsingforsdagen 12 juni publicerar staden en inspelad diskussion på temat filmen i Helsingfors och finlandssvensk film.

På Helsingforsdagen 12 juni publicerar staden en inspelad diskussion på temat filmen i Helsingfors och finlandssvensk film. Medverkande är bland annat regissören Claes Olsson och skådespelaren Linda Zilliacus, som båda är aktuella med filmatiseringen av Kjell Westös roman Den svavelgula himlen, och vi får även se glimtar ur filmen. 

Hur ter sig staden med filmregissörens ögon och vilken roll spelar miljön på film och hur hittar man de rätta miljöerna i Helsingfors? Vilken betydelse har böcker som inspirationskälla för manusförfattare och skådespelare? Möt regissören Claes Olsson som regisserat och producerat ett flertal finländska och utländska produktioner i Helsingfors. Skådespelaren Linda Zilliacus berättar om sitt förhållande till Helsingfors och hur det är att gestalta en romanfigur på film. Skiljer sig Stockholm och Helsingfors från varandra som inspelningsplatser och var filmar hon helst inte?

Samtalet mellan Claes Olsson, Linda Zilliacus och programledaren Mikaela Westerlund från Finlandssvenskt filmcentrum rf är inspelat på centrumbiblioteket Ode, vilket passar bra eftersom finlandssvenska filmer tenderar att bygga på litterära förlagor. Så är också fallet med Den svavelgula himlen som är en filmatisering av Kjell Westös roman med samma namn. Tre av Kjell Westös romaner Drakarna över Helsingfors, Där vi en gång gått och Den svavelgula himlen har blivit film. Av dessa har Claes Olsson producerat den förstnämnda och regisserat den sistnämnda. Bibliotekarien Kristian Aura från Ode har tittat på statistiken och berättar hur film och TV-serier påverkar utlåningen av böcker. Och var i stan är Kjell Westö populärast?

Inspelningsplats Helsingfors

Både inhemska och utländska film- och TV produktioner är intresserade av Helsingfors som inspelningsplats och intresset bara ökar. Tidigt ute med att se stadens potential som filmkuliss var en rad amerikanska filmproducenter under kalla kriget på 1970- och 1980-talen. Tiderna förändras och förbi är de dagar då Helsingfors spökades ut till Moskva eller Leningrad. Idag får staden framstå som sitt eget charmfulla jag.

Den senaste tiden är det främst asiatiska storproduktioner som fått upp ögonen för Helsingfors. Hur det här kommer sig och varför filminspelningar är bra för Helsingfors, berättar Taina Seitsara om i ett inslag. Hon är stadens kontaktperson då filmer spelas in i staden och arbetar också med att marknadsföra Helsingfors som inspelningsplats.

Programmet har gjorts i samarbete mellan Helsingfors stad och Finlandssvenskt filmcentrum rf och kan ses på Helsingforskanalen (Länk leder till extern tjänst)den 12 juni från och med klockan 9.00. Längd ca 39 minuter.

Nyheten har publicerats 8.6 och uppdaterats 11.6.