Juhli Helsinki-päivää katsomalla keskustelu Helsingistä elokuvakaupunkina

Helsinki-päivänä 12.6. kaupunki julkaisee tallennetun keskusteluohjelman, teemana elokuva Helsingissä ja suomenruotsalainen elokuva. Siinä ovat mukana muun muass

Helsinki-päivänä 12.6. kaupunki julkaisee tallennetun keskusteluohjelman, teemana elokuva Helsingissä ja suomenruotsalainen elokuva. Siinä ovat mukana muun muassa Kjell Westön romaanin Rikinkeltainen taivas filmatisoinnissa ajankohtaiset ohjaaja Claes Olsson ja näyttelijä Linda Zilliacus. Näemme myös otteita edellä mainitusta elokuvasta. 

Miltä kaupunki näyttää elokuvaohjaajan silmin, mikä rooli ympäristöllä on elokuvassa yleensä, ja miten Helsingistä löytyvät oikeat miljööt elokuvalle? Mikä merkitys kirjoilla on inspiraation lähteenä käsikirjoittajille ja näyttelijöille? Tapaamme ohjaaja Claes Olssonin, joka on ohjannut ja tuottanut lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia tuotantoja Helsingissä.
Kuulemme myös näyttelijä Linda Zilliacusin suhteesta Helsinkiin ja millaista on sovittaa romaanihahmo elokuvaan. Entä eroavatko Tukholma ja Helsinki toisistaan kuvauspaikkoina ja missä hän ei mieluiten kuvaisi?

Claes Olssonin ja Linda Zilliacusin keskustelun on moderoinut Finlandssvenskt filmcentrum rf:n Mikaela Westerlund. Ohjelma on tallennettu teemaan sopivassa keskustakirjasto Oodissa, suomenruotsalaisilla elokuvilla kun on tapana rakentua kirjallisiin teoksiin. Kjell Westön saman nimiseen romaaniin pohjautuva elokuva Rikinkeltainen taivas lukeutuu myös näihin. Kolmesta Kjell Westön kirjoista; Leijat Helsingin yllä, Missä kuljimme kerran ja Rikinkeltainen taivas on tehty elokuvat. Näistä Claes Olsson on tuottanut ensin mainitun ja ohjannut viimeksi mainitun. Entä miten elokuva ja tv-sarjat vaikuttavat kirjojen lainaamiseen ja missä päin Helsinkiä Kjell Westö on suosituin? Tästä kertoo asiaan perehtynyt kirjastonhoitaja Kristian Aura keskustakirjasto Oodista.

Helsinki kuvauspaikkana

Sekä kotimaiset että ulkomaiset elokuva- ja televisiotuotannot ovat kiinnostuneita Helsingistä kuvauspaikkana, ja kiinnostus vain kasvaa. 1970- ja 1980-lukujen kylmän sodan aikaiset yhdysvaltalaiset elokuvatuottajat olivat ensimmäisiä näkemään Helsingin potentiaalin elokuvakulissina. Ajat ovat muuttuneet ja ohi ovat ne päivät, jolloin Helsinki lavastettiin Moskovaksi tai Leningradiksi ja nykyään kaupunki saa näyttää omalta viehättävältä itseltään. Viime aikoina esimerkiksi aasialaiset suurtuotannot ovat olleet kiinnostuneita Helsingistä. Taina Seitsara, joka on kaupungin yhteyshenkilö kun kaupungissa kuvataan elokuvia, kertoo mistä tämä johtuu ja miksi elokuvatuotannot ovat hyväksi Helsingille.

Ohjelma on tehty Helsingin kaupungin ja Finlandssvenskt filmcentrum rf:n yhteistyönä.
Helsinki elokuvakaupunkina julkaistaan Helsinki-kanavalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) lauantaina 12.6.2021 alkaen klo 9.00. Ohjelman pituus on 39 minuuttia ja se on tekstitetty suomeksi. 

Uutinen on julkaistu 8.6. ja sitä on päivitetty 11.6.