Eventuell norovirusepidemi i Munkkiniemen yhteiskoulu

Helsingfors stads miljötjänster utreder sjukdomsfallen som inträffat i Munkkiniemen yhteiskoulu. Tillsynsmyndigheten utreder om sjukdomsfallen eventuellt har samband med mat som ätits i skolrestaurangen För närvarande känner man till cirka 100 sjukanfall.
Käsien pesua.
För att förhindra spridningen av noroviruset rekommenderas det att tvätta händerna noggrant med mycket vatten och tvål. Bild: Sakari Röyskö

Man är inte säker på vad som orsakat sjukdomsanfallen. Miljötjänsterna har gjort en inspektion på skolrestaurangen och man hittade inget att anmärka. Köket, skolrestaurangen och övriga lokaler i skolan har städats grundligt. Ytprover har tagits den 3 oktober 2025 i lokalerna för att säkerställa att städningsåtgärderna har varit tillräckliga. Resultaten av ytrenhetsproven kommer att vara klara nästa vecka.

De personer som ätit på skolrestaurangen vid Munkkiniemen yhteiskoulu under perioden 29.9–2.10 får en elektronisk enkät för att utreda epidemin.  

Helsingfors stads epidemiologiska verksamhet utreder antalet insjuknade, deras symtom och hänvisar en del insjuknade till provtagning för att fastställa orsaken till epidemin, samt ger anvisningar för att förhindra att smittan sprider sig. 

Norovirus är den vanligaste orsaken i Finland till akuta tarminfektioner

Noroviruset smittar lätt mellan personer, antingen direkt eller indirekt, till exempel via kontaminerade ytor. Noroviruset kan också smitta lätt via förorenade livsmedel eller dito vatten. Det räcker med ett fåtal virus för att orsaka smitta. Inkubationstiden generellt för noroviruset är 12–48 timmar.

Typiska symtom är diarré, illamående eller uppkastningar samt ofta även feber, magont och -kramper. Symtomen vidtar ofta helt plötsligt och pågår i 12–72 timmar.

De personer som insjuknat och arbetar med livsmedel ska utebli från arbetet i minst två dygn efter att symtomen upphört.

Hindra viruset från att spridas

Tvätta händerna noggrant med mycket vatten och tvål, och särskilt efter toalettbesök samt innan måltider och matlagning.

Rengör och desinficera omsorgsfullt ytor som eventuellt kontaminerats av viruset, med ett klorhaltigt rengöringsmedel.

Vi informerar om epidemin nästa gång när laboratorieresultaten är klara.

Rekommenderat för dig

Rekommendationer genereras automatiskt baserat på innehåll.