I undersökningen togs 41 prover i totalt 24 dagligvaruaffärer i Helsingfors. Provernas mikrobiologiska kvalitet undersöktes på den sista användningsdagen eller bäst före-datumet. De hållbarhetstider som angetts för produkterna granskades också. Om ett prov bedömdes vara dåligt togs ett nytt prov i affären.
I proverna ingick rått nöt-, svin- och fjäderfäkött eller råa inälvor från dessa djur som förpackats av affärerna själva, tillagade fiskprodukter samt färdigmat som affären själv tillverkat eller sammanställt. Proverna testades för typiska sjukdomsframkallande bakterier och mikrober som beskriver den hygieniska kvaliteten.
68 procent av proverna bedömdes vara av god mikrobiologisk kvalitet, 12 procent av medelgod kvalitet och 20 procent av dålig kvalitet. Inga sjukdomsframkallande bakterier som salmonella eller listeria hittades i proverna. Alla prover hade fått godkänt i en preliminär sensorisk bedömning, och produkternas temperaturer uppfyllde i regel lagstiftningens krav. De angivna hållbarhetstiderna för produkterna varierade från en till tio dagar efter förpackningsdatumet. Det verkade inte finnas något samband mellan produkternas mikrobiologiska kvalitet och den angivna hållbarhetstiden.
En tredjedel av de analyserade proverna var av dålig eller medelgod mikrobiologisk kvalitet
Orsakerna till de medelgoda eller dåliga resultaten var ett förhöjt totalt antal härdar av aeroba mikrober i rått kött eller råa inälvor samt tillagade fiskprodukter. Orsakerna till medelgoda eller dåliga resultat för prover från färdigmat var ett förhöjt totalt antal härdar av aeroba mikrober eller förhöjda mängder av enterobakterier eller mögel. Det här kan tyda på brister i råvarornas kvalitet eller ålder eller i hygienen vid hanteringen och förvaringen. Felaktiga temperaturer vid tillagning, nedkylning eller förvaring eller för långa hållbarhetstider kan också vara orsaker till mikrobfynd i dåliga eller medelgoda prover.
Även om de flesta affärer enligt resultaten sköter förpackningen av produkter bra och följer de fastställda hållbarhetstiderna, bör aktörerna fortfarande uppmärksamma förpackningshygienen för de produkter de förpackar själva, temperaturkontrollen samt hur hållbarhetstider fastställs och motiveras.
I Helsingfors har aktörerna i samband med tillsynen fått anvisningar om att göra hållbarhetsundersökningar i enlighet med riksomfattande anvisningar, och genom inspektioner har man framför allt ingripit i långa hållbarhetstider.