Erkännanden till Helsingfors för hållbar turism och hållbara evenemang

Helsingfors arbete för turismens och evenemangens hållbarhet syns förutom i praktiken även i internationella erkännanden.

Publicerad , uppdaterad
Bild: Svante Gullichsen / Helsinki Partners

Bakom framgången ligger inte bara en orsak, det aktiva samarbetet med företagen bidrar till erkännandena.
Helsingfors har förbundit sig att i all sin verksamhet vara hållbar, vilket också gäller stadens evenemang och turism.

Främjandet av en hållbar turism och hållbara evenemang har inte blivit bara tomma ord, vilket även de internationella erkännandena är bevis på.

Bland de erkännanden som staden fått för hållbarheten vill specialplanerare Jukka Punamäki lyfta fram i synnerhet indexet Global Destination Sustainability, enligt vilket Helsingfors är världens hållbaraste resmål. 
Global Destinations GSTC-certifiering gick till Helsingfors som första storstad i världen.

– Certifikatet är sannolikt det striktaste i världen. Bland storstäderna är vi en absolut föregångare. 
Punamäki säger att det inte finns någon enskild orsak till att staden har blivit etta.

– Vi är bra på hållbarhet på bred front, i allt. Det är nödvändigt om man vill vara bäst i världen.

Vegetarisk kost och effektiv avfallshantering

Den ansvariga producenten Sanjaana Gavalas från Helsingfors evenemangsstiftelse berättar ett exempel på hur ansvarstagandet och hållbarhetsarbetet syns i evenemang som stiftelsen ordnar. 

– Vi bjuder endast fisk och vegetariska alternativ till publiken, artisterna och evenemangspersonalen. Endast under Tomasmarknaden säljs lite kött, såsom vilt.

Helsingfors evenemangsstiftelse genomför stadens stora publikevenemang, såsom Helsingfors festspel, Lux Helsinki, Helsingforsdag, Helsingfors nyårsfest, Helsingfors Strömmingsmarknad och Tomasmarknaden.

Gavalas fortsätter räkna upp: På Huvila under festspelen har man lyckats minska koldioxidavtrycket från avfallet betydligt då man nästan helt kunnat styra slammet från bajamajorna till stadens avloppsnät.

Belysningen är energieffektiv och man beställer bara fossilfri energi till evenemangen.

Evenemangsmöblerna hyrs. De egna konstruktionerna och möblerna, som de på Huvila, har planerats vara fleråriga. Dessutom utnyttjas de vid stiftelsens andra evenemang.

– På produktionssidan gör vi allt vi kan för att säkerställa att besökarna har så ansvarsfull erfarenhet av evenemang som möjligt, oavsett om de märker det eller inte, säger Gavalas.

Hon är glad över att hållbarheten inte utgör någon separat del av evenemangsproduktionen, utan den följer med hela tiden. Detta är möjligt, eftersom alla på stiftelsen har förbundit sig till hållbarhet. Hållbar verksamhet krävs även av samarbetsparterna.

Vi är bra på hållbarhet på bred front, i allt. Det är nödvändigt om man vill vara bäst i världen.

Jukka Punamäki
Målet är att också turisterna som deltar i evenemangen och som anländer till staden ska kunna delta i hållbarheten. Bild: Juha Valkeajoki

Mycket arbete i bakgrunden

Evenemangsstiftelsen liksom också stadsorganisationen i vidare bemärkelse utför mycket arbete som inte syns utåt. Men även andra behövs för att få erkännanden i världsklass.

Punamäki betonar att de fina resultaten har åstadkommits genom exceptionellt gott samarbete med till exempel hotell, programtjänster och många besöksobjekt, med allt från museer till Högholmen.

Målet är att också turisterna som deltar i evenemangen och som anländer till staden ska kunna delta i hållbarheten. För dem har det utarbetats anvisningar för hållbar verksamhet som tipsar om bland annat att packa lätt, rundvandringar och sortering av avfall.

– Man glömmer ofta att hälften av den turism som kommer till staden är arbetsbetingad, dvs. exempelvis konferensgäster.

Arrangörer av internationella stora konferenser kräver nästan utan undantag intyg om hållbarhetsfrågor vid konkurrensutsättningen av objektet. Helsingfors klarar sig väl i dessa upphandlingar. Hållbarheten har med andra ord blivit bra business för huvudstadsregionen, vilket sannolikt kommer att öka ytterligare.

Punamäki hänvisar till en utredning som Booking.com-plattformen gjort och enligt vilken efterfrågan på de hållbaraste resmålen ökar snabbt. Mer tryck på hållbar verksamhet kommer från EU:s Green claims-bestämmelser som riktar sig mot gröntvättning och otäckta miljölöften.

– Vår konkurrensfördel blir ännu bättre, summerar Punamäki.

Han påpekar att många av dem som söker resmål ändå väljer sin resa på basis av andra omständigheter än hållbarhet. Så är fallet även i fortsättningen.

– Vi vill inte locka hit alla. Vi hoppas att de som reser till Helsingfors fäster uppmärksamhet vid hållbarhetsfrågor. Vi får nog hotellen fulla så här också.

Ute i världen finns rikligt med exempel på städer där lokalbefolkningen är utleda på massturism.

– Vi gör vartannat år en undersökning där vi frågar Helsingforsborna om vad de tycker om turismen till staden. Vi vill säkerställa att det inte går som i Barcelona eller Amsterdam hos oss.

Punamäki är glad över de resultat som hittills har uppnåtts. Invånarna förhåller sig mycket positivt till de turister som besöker Helsingfors.  

Global Destinations GSTC-certifiering gick till Helsingfors som första storstad i världen. Bild: Ninni West / Helsinki Partners

Erkännandena kräver jobb även i fortsättningen

Titeln som världens mest hållbara resmål och det striktaste certifikatet om hållbarhet. Behövs det mer än så? 
– Hållbarhet är en resa, och utvecklingen av den upphör aldrig. Kravnivån skärps hela tiden och målet skjuts fram, säger Punamäki.

Man måste också kunna uppfylla certifikatets krav om och om igen.

Också evenemangsstiftelsens Gavalas berättar om den kontinuerliga utvecklingen.

– De så kallade lätta lösningarna har vi redan genomfört i våra evenemang, så utvecklandet av hållbarheten håller i allt högre grad på att gå mot påverkan, delaktighet och mer detaljerad finjustering av evenemangens delar. 

Utvecklingen måste också mätas. Gavalas berättar att en del av mätarna är interna verktyg av vilka framgår exempelvis hur många gram avfall som uppkommer vid evenemanget per evenemangsbesökare i genomsnitt. En del är mätare på högre nivå som stiftelsen rapporterar till staden årligen som en del av koncernrapporteringen.

I klimatarbetet syns inget slut. Staden har tillsammans med Tammerfors varit med om att bilda Urban Climate Leaders in Tourism-gruppen, vars verksamhet baserar sig på klimatdeklarationen för turismen som lyder under FN.

I gruppen finns de stora hotellkedjorna och de största besöksobjekten från Sveaborg till Särkänniemi i Tammerfors.

– I gruppen funderade vi tillsammans på hur man kan lösa klimatfrågorna inom turismen. Klimatfrågorna är långt ifrån lösta. Gruppens verksamhet är ett fint exempel på hur vi tar hållbarhetsfrågorna på allvar i Finland, säger Punamäki.
 

Text: Kirsi Riipinen