Helsinki kerää tunnustuksia matkailun ja tapahtumien kestävyydestä
Helsinki kerää tunnustuksia matkailun ja tapahtumien kestävyydestäHelsingin työ matkailun ja tapahtumien kestävyydessä näkyy käytännön lisäksi kansainvälisinä tunnustuksina.
Kaupungin ajankohtaisia tapahtumia voit hakea Tapahtumat.hel.fi-sivustolla.
Kaupungin tekemiä päätöksiä voit hakea Päätökset-sivustolla.
Helsingin työ matkailun ja tapahtumien kestävyydessä näkyy käytännön lisäksi kansainvälisinä tunnustuksina.
Menestykseen ei ole vain yhtä syytä eikä tunnustuksia tulisi ilman aktiivista yhteistyötä yritysten kanssa.
Helsinki on sitoutunut kaikessa toiminnassaan kestävyyteen, mikä koskee myös kaupungin tapahtumia ja matkailua. Kestävän matkailun ja kestävien tapahtumien edistäminen ei ole jäänyt pelkiksi puheiksi, minkä todistavat myös kansainväliset tunnustukset.
Erityissuunnittelija Jukka Punamäki nostaa esiin kaupungin saamista kestävyyden tunnustuksista erityisesti Global Destination Sustainability -indeksin, jonka mukaan Helsinki on maailman kestävin matkakohde.
Global Destinations GSTC -sertifioinnin puolestaan Helsinki sai ensimmäisenä suurkaupunkina maailmassa.
– Sertifikaatti on todennäköisesti maailman tiukin. Olemme suurkaupunkien joukossa ehdoton edelläkävijä.
Punamäki sanoo, ettei ole olemassa mitään yksittäistä syytä, miksi kaupunki on noussut ykköseksi.
– Olemme hyviä kestävyydessä kautta linjan, kaikessa. On pakko, jos haluaa olla maailman paras.
Vastaava tuottaja Sanjaana Gavalas Helsingin tapahtumasäätiöstä kertoo esimerkin, kuinka vastuullisuus ja kestävyystyö näkyvät säätiön järjestämissä tapahtumissa.
– Yleisölle, esiintyjille ja tapahtumahenkilökunnalle tarjotaan vain kala- ja kasvisvaihtoehtoja. Ainoastaan Tuomaan Markkinoilla on myynnissä pieni määrä lihaa, kuten riistaa.
Helsingin tapahtumasäätiö toteuttaa kaupungin isoja yleisötapahtumia kuten Helsingin juhlaviikkoja, Lux Helsinkiä, Helsinki-päivää, Helsingin uudenvuoden juhlaa, Stadin Silakkamarkkinoita ja Tuomaan Markkinoita.
Gavalas jatkaa listaansa: Juhlaviikkojen Huvilalla on onnistuttu vähentämään jätteen hiilijalanjälkeä merkittävästi, kun bajamajojen lietteet on saatu ohjattua liki kokonaan kaupungin viemäriverkkoon.
Valaistus on energiatehokasta, ja tapahtumiin tilataan vain fossiilitonta energiaa. Tapahtumakalusteita vuokrataan. Omat, kuten Huvilan rakenteet ja kalusteet, on suunniteltu monivuotisiksi. Lisäksi niitä hyödynnetään säätiön muissa tapahtumissa.
– Teemme tuotannon puolella kaikkemme varmistaaksemme, että kävijöillä on mahdollisimman vastuullinen tapahtumakokemus, huomaavat he sitä itse tai eivät, Gavalas mainitsee.
Hän on hyvillään siitä, ettei kestävyys ole mikään irrallinen osa tapahtumatuotantoja, vaan se kulkee niiden lonkeroissa läpi matkan. Tämä on mahdollista, koska koko talon väki on sitoutunut kestävyyteen. Kestävää toimintaa vaaditaan myös yhteistyökumppaneilta.
Olemme hyviä kestävyydessä kautta linjan, kaikessa. On pakko, jos haluaa olla maailman paras.
Tapahtumasäätiössä kuten kaupunkiorganisaatiossa laajemminkin tehdään taustalla paljon työtä, joka ei näy ulospäin. Mutta maailmanluokan tunnustuksia varten tarvitaan mukaan myös muita.
Punamäki korostaa, että hienot tulokset on saatu aikaan poikkeuksellisen hyvällä yhteistyöllä, jossa ovat mukana esimerkiksi hotellit, ohjelmapalvelut ja lukuisat vierailukohteet museoista Korkeasaareen.
Kestävyyteen pyritään saamaan mukaan myös tapahtumiin osallistuvat ja kaupunkiin saapuvat matkailijat. Heitä varten on laadittu kestävän toiminnan ohjeet, joissa vinkataan muun muassa kevyeen pakkaamiseen, kävelykierroksille ja jätteidenlajitteluun.
– Usein unohtuu, että puolet kaupunkiin tulevasta matkailusta on työperäistä, siis esimerkiksi konferenssivieraita.
Kansainvälisten suurten konferenssien järjestäjät vaativat lähes poikkeuksetta kohteen kilpailutuksessa todistuksia kestävyysasioista. Helsinki on näissä kilpailutuksissa hyvin vahvoilla. Kestävyydestä on toisin sanoen tullut pääkaupunkiseudulle hyvää bisnestä, mikä todennäköisesti kasvaa edelleen.
Punamäki viittaa Booking.com-alustan tekemään selvitykseen, jonka mukaan kestävimpien matkakohteiden kysyntä kasvaa nopeasti. Lisää painetta kestävään toimintaan tulee EU:n Green claims -säädöksistä, jotka iskevät viherpesuun ja katteettomiin ympäristölupauksiin.
– Kilpailuetumme paranee edelleen, Punamäki summaa.
Hän huomauttaa, että moni matkakohteita etsivistä valitsee kuitenkin matkansa muiden asioiden kuin kestävyyden perusteella. Näin on myös jatkossa.
– Emme haluakaan houkutella tänne kaikkia. Me toivomme, että Helsinkiin matkaavat kiinnittävät huomiota kestävyysasioihin. Hotellit saadaan kyllä täyteen näinkin.
Maailmalla on tarpeeksi esimerkkejä kaupungeista, joissa paikalliset asukkaat ovat kyllästyneet massaturismiin.
– Teemme joka toinen vuosi tutkimuksen, jossa kysymme helsinkiläisten mielipiteitä kaupunkiin suuntautuvasta matkailusta. Haluamme varmistaa, ettei meille käy kuten esimerkiksi Barcelonassa tai Amsterdamissa.
Punamäki on hyvillään tähänastisista tuloksista. Asukkaat suhtautuvat Helsingissä vieraileviin matkailijoihin hyvin positiivisesti.
Maailman kestävimmän kohteen titteli ja tiukoista tiukin sertifikaatti kestävyydestä. Vieläkö tarvitaan muuta?
– Kestävyys on matka, eikä sen kehittäminen lopu koskaan. Vaatimustaso kiristyy kaiken aikaa, ja maali siirtyy kauemmas, Punamäki sanoo.
Myös sertifikaatit pitää kyetä lunastamaan yhä uudelleen.
Jatkuvasta kehittämisestä kertoo myös Tapahtumasäätiön Gavalas.
– Niin sanotut helpot ratkaisut alkavat olla tapahtumissamme jo toteutettu, joten kestävyyden kehittäminen on siirtymässä yhä enemmän kohti vaikuttamista, osallistamista ja yksityiskohtaisempaa tapahtumien osien hienosäätöä.
Kehitystä pitää myös mitata. Gavalas kertoo, että osa mittareista on sisäisiä työkaluja, joista selviää esimerkiksi, kuinka monta grammaa jätettä tapahtumassa syntyy tapahtumakävijää kohti keskimäärin. Osa taas on ylemmän tason mittaristoa, josta säätiö raportoi vuosittain kaupungille osana konserniraportointia.
Ilmastotyössä ei näy loppua. Kaupunki on ollut perustamassa yhdessä Tampereen kanssa Urban Climate Leaders in Tourism -ryhmää, jonka toiminta perustuu YK:n alaiseen matkailun ilmastojulistukseen. Ryhmä kokoaa yhteen isot hotelliketjut ja isoimmat vierailukohteet Suomenlinnasta Tampereen Särkänniemeen.
– Mietimme ryhmässä yhdessä, miten matkailun ilmastoasioita voidaan ratkoa. Ilmastokysymyksiä ei ole lähimainkaan ratkaistu. Ryhmän toiminta on hieno esimerkki siitä, kuinka tosissamme otamme kestävyysasiat Suomessa, Punamäki sanoo.
Pääset antamaan palautetta, jos sallit evästeasetuksista tilastointiin liittyvät evästeet.