Hoppa till huvudinnehåll

​​​​​​​En mer arbetsför stad för alla!

Helsingfors stad har deltagit i regeringens program för arbetsförmåga och utvecklat stödtjänster och sysselsättningsmöjligheter för arbetslösa. Projektet Työkykyisempi Stadi slutade vid årsskiftet. Lösningar för att förbättra servicen för arbetslösa har skapats som resultat av två års utvecklingsarbete.
keltainen kastelukannu jolla kastellaan kukkia
Bild: Jussi Hellsten

Den gemensamma utvecklingen såväl med klienter som med yrkespersoner har sporrat till framgång. Märkbart är att man i stället för att granska arbetsoförmåga har övergått till att stärka den existerande arbetsförmågan och befrämja sysselsättningen. 
 

Bra resultat med hjälp av arbetsträning

I projektet Työkykyisempi Stadi prövades arbetsträning för klienter inom den rehabiliterande arbetsverksamheten. Arbetslöshetstiden hos deltagarna i arbetsträningen hade växlat från några månader till årtionden. Den äldsta deltagaren var 63 år och den yngsta 23 år. 65 procent av klienterna fick arbete. Med hjälp av arbetsträningen kan man även nå bra resultat i sysselsättningen av långvarigt arbetslösa. 

 

Precisionsarbetet inom arbetsverksamheten möjliggör arbete vid sidan om arbetsverksamheten – Jobcenter-modellen belönades

Man har länge längtat efter nya metoder till arbetsverksamheten, med hjälp av vilka klienterna skulle komma närmare arbetslivet. I Helsingfors utvecklades Jobcenter-modellen, där klienterna inom arbetsverksamheten fick pröva på förvärvsarbete på deltid med låg tröskel vid sidan om arbetsverksamheten. Den grundläggande tanken är att koppla ihop lämpligt arbete med arbetskraft. Det är viktigt att stödja klienten i arbetsuppgifterna enligt de individuella behoven. 

Jobcenter-modellen har fått ett positivt mottagande. Man har hittat lämpliga personer för många arbetsuppgifter. Exempelvis har Helsingfors stad genom Jobcenter-modellen fått hjälp inom assistansen för äldre. Det finns ett obegränsat antal möjligheter och olika outförda arbeten. 

Verksamhetsmodellerna Nätverket för stöd av arbetsförmåga och Jobcenter-modellen, som utvecklats under projektet, belönades i Kuntatyö 2030-galan som utvecklingsåtgärder inom social- och hälsovården i december 2022. Det känns bra att fortsätta samarbetet från detta även i fortsättningen!