Männistö berättar att – tack vare utredningen – incitamentsstödet till den audiovisuella branschen redan har tagits upp till diskussion i stadsfullmäktige.
Den nya stadsfullmäktige som valdes i vårens kommunalval fattar på hösten beslut om den nya stadsstrategin och den kommande budgeten. Männistö hoppas att dessa styr att ta hand om de kreativa branschernas potential.
– Men i vilket fall som helst kan vi och kommer vi att föra saker vidare. Vi håller exempelvis på att i samarbete rekrytera en projektledare till näringslivsavdelningen, och hen ska koncentrera sig på att främja tillväxten inom de kreativa branscherna.
Stadsorganisationen rekryterade redan tidigare tillsammans med stadsmiljösektorn en anställd som hjälper staden att öka sin förståelse om lokalbehoven inom konst och kultur samt aktörerna inom de kreativa branscherna att hitta lämpliga tillfälliga lokaler.
Männistö funderar också som ett exempel på att staden som en stor upphandlare av tjänster kunde utnyttja problemlösningsförmågan inom de kreativa branscherna och därigenom få innovativa lösningar till stadsorganisationen.
Numminen förklarar detta och säger att också företagsvärlden kan ha nytta av de kreativa branscherna. Även den färska utredningen talar om korspollination när olika kunskaper möts och berikas av andras perspektiv.
– Aktörerna inom kulturbranschen kan tänka kreativt. De har potential som man inte har förstått att utnyttja, säger Numminen.
Numminen anser att man kunde få nya och insiktsfulla åsikter av dem, exempelvis för planeringen av företagens varumärkesstrategier eller för att liva upp kommunikationen så ett den blir mer mångsidig och intressant.
Nya sätt att stödja branschen
Det händer redan mycket gott. Utöver förenklandet av stadens byråkrati, som Männistö nämnde, lyfter Numminen upp stadens mod vid byggandet av Ode samt det mindre pilotförsöket 90 Day Finn Digital Creative som exempel.
Programmet skräddarsyddes för internationella företagsledare, serieföretagare, investerare och innovatörer i samarbete med Helsinki Partners, som staden äger. Man ville visa besökarna Helsingfors fördelar som en plats för företag och som ett investeringsobjekt.
De som deltog i programmet fick lära sig om Helsingfors affärsekosystem och den finländska kulturen.