Economic Development Forum 2023 i Helsingfors den 23–24 mars

Eurocities-nätverkets ekonomiska forum samlar europeiska borgmästare och ledare i städer samt ett betydande antal EU-beslutsfattare och tjänstemän i Helsingfors. Forumets teman handlar bland annat om innovation och städernas roll i att hantera globala utmaningar.
Helsingin kaupungintalon edustalla EU-lippuja liehumassa.
Bild: Kimmo Brandt

Helsingfors står som värd för Eurocities-nätverkets forum för ekonomisk utveckling 2023 som ordnas på Helsingfors stadshus i mars. Forumet kommer att utforska städernas roll när det gäller att ta itu med akuta globala utmaningar som klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska lågkonjunkturen. På forumet uppträder talare från Europeiska kommissionen, OECD, European Business Network, lokala företag och medlemsstäder i Eurocities nätverket. Helsingfors är ordförande för det ekonomiska forumet fram till slutet av juni.

Städerna spelar en viktig roll när det gäller att ta itu med globala utmaningar, och forumet kommer att fokusera på hur städerna kan bidra till hållbar utveckling och lösa  globala utmaningar. 

Forumets huvudteman är inkluderande grön omställning och cirkulär ekonomi, digitalisering och teknologiutveckling, tillgång på kvalificerad arbetskraft och hållbar turism efter coronapandemin. Allt detta är viktigt för att säkerställa städernas långsiktiga ekonomiska hållbarhet.

Borgmästare Vartiainen öppnar evenemanget

Forumet öppnas torsdagen den 23 mars kl. 9.00 av Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, tillsammans med biträdande borgmästare Anni Sinnemäki och generalsekreteraren för Eurocities Network André Sobchak. Keynote-anförandet fokuserar på samarbetet mellan städer och företag för att lösa globala utmaningar.

På torsdagen kl. 14.00–15.00 kan intresserade ta del av den politiska delens avslutande anförande under vilket vice borgmästare Sinnemäki och generalsekreterare Sobchak sammanfattar dagens frågor.

Fredagen den 24 mars kommer förmiddagens keynote-anföranden att fokusera på frågor om hur man lockar talanger.

Huvudanförandena är öppna för alla och kan också följas direkt på Helsingforskanalen.

I programmet ingår besök i de olika aktörernas lokaler

Forumet består av ett program som är öppet för alla, men där ingår även paneldiskussioner och interaktiva workshops som endast är avsedda för de registrerade deltagarna, och som ger dem möjligheter att utforska innovativa idéer och strategier för att främja ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling i stadsområden.

Bland forumets centrala teman syns vikten av att främja entreprenörskap och innovation, bygga starka partnerskap mellan den offentliga och privata sektorn och utnyttja den digitala teknologin för att driva den ekonomiska tillväxten.

I programmet ingår också besök på innovations- och startup-hubben Maria01 och Helsinki Education Hub. Urban Environment House fokuserar på teman om cirkulär ekonomi och hållbar turism. 

Bakgrundsinformation om Eurocities-nätverket:

Eurocities är ett nätverk av större europeiska städer som främjar den ekonomiska, sociala och medborgerliga utvecklingen i sina medlemsstäder. Eurocities bedriver EU-påverkansarbete, producerar information om EU-finansieringsansökningar och lagstiftning, och fungerar för sina medlemsstäder som en plattform för peer-lärande. Nätverket omfattar mer än 140 städer i 39 länder. Omkring 130 miljoner människor bor i städerna i nätverket. Nätverkets sekretariat finns i Bryssel.

EDF på sociala medier med hashtags: #EDF2023 #Helsingfors