Detaljplaneändring för Nordsjö västra centrum till fullmäktige

Helsingfors stadsstyrelse beslutade vid sitt sammanträde den 21 november föreslå stadsfullmäktige en detaljplaneförändring för västra delen av Nordsjö centrum. Detaljplaneändringen möjliggör kompletteringsbyggande i det halvfärdiga området mellan Kuddlavevägen och Nordsjövägen i form av ett centrumkvarter och en utbyggnad av idrottshuset.
Havainnekuva Vuosaaren läntisen keskustan Mosaiikkikorttelista. Kuva: L-Arkkitehdit Oy.
Bild: L-Arkkitehdit Oy

I det planerade centrumkvarteret, som går under namnet Mosaikkvarteret, kombineras bostäder, affärs- och kontorslokaler samt service. Detaljplaneändringen innebär att området får ca 450 nya invånare och 120–160 arbetstillfällen. 

Detaljplaneändringen gör det också möjligt att göra förbättringar i den redan befintliga Mosaikparken och göra en reservering för en snabbspårväg i samband med terminalen för kollektivtrafik.

När planlösningen genomförs förvandlas den hittills obebyggda delen av Nordsjö centrum till en lokalt betydande plats för närservice och bostäder där boende, kommers och trafik kombineras på ett socialt och ekologiskt hållbart sätt.

Det slutliga beslutet om detaljplaneändringen fattas av stadsfullmäktige.

Initiativ av kommuninvånarna

Även de initiativ som lämnats in av kommuninvånare under perioden 1.9.2021–30.6.2022 går vidare från stadsstyrelsen till stadsfullmäktige. Under denna period kom kommuninvånarna med sammanlagt fem initiativ. Initiativen handlade bland annat om att bygga seniorhus och skydda skogen vid Ladugårdsbågen och om att staden bör gå med i det internationella nätverket av åldersvänliga kommuner.

Enligt kommunallagen har kommuninvånarna samt sammanslutningar och stiftelser som har verksamhet i kommunen rätt att komma med initiativ i frågor som gäller kommunens verksamhet. Dessutom har de som utnyttjar kommunens tjänster rätt att komma med initiativ i frågor som gäller tjänsterna i fråga. Initiativtagaren ska informeras om de åtgärder som vidtagits med anledning av initiativet.
 
Fullmäktige ska minst en gång om året underrättas om de initiativ som har tagits i frågor som hör till fullmäktiges behörighet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen. 

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på finska på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas (på finska) här.