Bidragen i arkitekttävlingen för Bilhuskvarteret kan kommenteras

En utbyggnad planeras för Bilhuskvarteret i Kampen. Man kan nu kommentera bidragen i arkitekttävlingen i tjänsten Säg din åsikt tills 27.3. Syftet med tävlingen är att hitta en helhetsplan som fungerar för området och som utgör grunden för en ändring i detaljplanen.
En utbyggnad planeras för Bilhuskvarteret i Kampen. Bild: Panu Turunen
En utbyggnad planeras för Bilhuskvarteret i Kampen. Bild: Panu Turunen

Avsikten är att planera kompletteringsbyggnation med fokus på kontors- och affärslokaler för området norr om Bilhuskvarteret som för närvarande fungerar som parkeringsplats och gata, och att utveckla verksamheten i kvarteret. Målet är att effektivisera användningen av hela kvarteret, göra det mer funktionellt och liva upp området. Avsikten är att planera nybyggnaden så att den är särskilt anpassningsbar, resurseffektiv och främjar cirkulär ekonomi.

Staden inledde en arkitekttävling om planering av området i december 2023. Tävlingen arrangeras som ett samarbete mellan LokalTapiola Fastighetskapitalförvaltning och Helsingfors stad. Arkitekttävlingen arrangerades i form av en inbjudningstävling där de främsta byråerna inom branschen valdes ut. I tävlingen deltar arkitektbyråerna ARCO, Arkkitehtitoimisto Opus, JKMM Arkkitehdit och PES-Arkkitehdit.

Man kan nu ta del av tävlingsbidragen i tjänsten Säg din åsikt(Länk leder till extern tjänst) där man kan kommentera dem tills 27.3. Tävlingsbidragen har lämnats in med pseudonymer. Stadsborna ombes ge respons på tävlingsbidragen och idéer för vidare bearbetning. Responsen utnyttjas sedan när tävlingen avgörs. Vinnaren av tävlingen kommer att väljas i april 2024. Därefter inleds förberedelserna för ändringen av detaljplanen på basis av det bidrag som vunnit tävlingen.