Beredningen av nästa års budgetförslag inleddes – fullmäktige fattar beslut om budgeten i november

Stadsstyrelsen godkände den 12 juni ramen för och anvisningarna om utarbetandet av nästa års budgetförslag och ekonomiplanen för åren 2024–2026. Ramen för 2024 bygger i enlighet med stadsstrategin på principen om ansvarsfull ökning av driftskostnaderna, där ökningen av driftskostnaderna binds till förändringen av kostnadsnivån och befolkningstillväxten samt det produktivitetsmål som sätts upp i strategin.
Partierna i stadsstyrelsen inleder den politiska behandlingen av budgetberedningen i oktober.  Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy
Partierna i stadsstyrelsen inleder den politiska behandlingen av budgetberedningen i oktober. Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy

I helhetsramen på stadsnivå för 2024 beaktades effekten av 2023 års löneuppgörelse och den allmänna ökningen av kostnadsnivån. Helhetsramen på stadsnivå för verksamhetsutgifterna inom driftsekonomin 2024 är 2,267 miljarder euro. Tillväxtprocenten för driftskostnaderna enligt helhetsramen på stadsnivå är 4,0 procent jämfört med budgeten 2023.

Nämnderna och direktionerna bereder sina budgetförslag för 2024 utifrån stadsstyrelsens beslut och godkänner dem före den 13 september 2023. När det gäller social-, hälsovårds- och räddningssektorn ska nämnden godkänna sitt budgetförslag före den 19 september 2023.

Den politiska behandlingen av budgetberedningen inleds i oktober

Partierna i stadsstyrelsen inleder den politiska behandlingen av budgetberedningen i oktober. När stadsstyrelsegruppernas gemensamma förhandlingar inleds offentliggör Helsingfors de viktigaste nyckeltalen för stadens ekonomi och de centrala bakgrundsfaktorer som påverkar stadens ekonomi, såsom tillväxtprognoser, skatteprognoser och kostnadsindex. Staden offentliggör dessutom den sammanlagda och samordnade kalkyl som har utarbetats utifrån nämndernas budgetförslag och som visar hur mycket stadens driftsutgifter ökar inom respektive sektor, om ökningen exakt följer den ram som fullmäktige har fastställt, det vill säga ansvarsprincipen.

Stadsstyrelsen behandlar borgmästarens budgetförslag för 2024, som har utformats utifrån de gemensamma förhandlingarna, i början av november. Borgmästarens budgetförslag offentliggörs på torsdag i den vecka som föregår stadsstyrelsens sammanträde. Budgetförslaget framskrider till stadsfullmäktige för godkännande senare i november.