Återlämning av hjälpmedel underlättas – ny återlämningsautomat för hjälpmedel öppnas i Kvarnbäckens hälsostationsbyggnad

I entrésalen till hälsostationsbyggnaden i Kvarnbäcken öppnas en ny återlämningsautomat för hjälpmedel den 5 februari. Till den automatiska återlämningen kan man återlämna vanliga rullstolar och mindre hjälpmedel från rullatorer till griptänger. Du kan återlämna hjälpmedel till automaten vardagar mellan klockan 07.50 och 19.50.
En man skuffar en tom rullstol.
Bild: Kaisa Sunimento

Vi har fått önskemål från stadsborna om att underlätta återlämningen av hjälpmedel. Den nya återlämningsautomaten ligger i Kvarnbäcken vid goda trafikförbindelser och har långa öppettider. Själva automten liknar till exempel de paketautomater man ser i butiker, berättar den ledande rehabiliteringsplaneraren Eva Englund. 

Återlämningsautomaten är lätt att använda och handleder i hur man återlämnar hjälpmedel. 

För att kunna återlämna ett hjälpmedel behöver kunden ha en telefon med sig. Man matar in sitt telefonnummer i automaten, och den skickar en returkod till telefonen. Du får också ett bekräftelsemeddelande till din telefon, berättar Englund. 

På öppningsdagen 5.2 kl. 10-13 är det möjligt att få handledning i användningen av automaten. 

Återlämningsautomaten som kommer till Kvarnbäcken är den första i staden. Nästa automat kommer att öppnas i Berghälls familjecenters lokaler våren 2024.   

Hjälpmedel kan returneras även till Kånala eller till hjälpmedeltjänsternas mobila enhet 

Förutom den nya återlämningsautomaten för hjälpmedel kan hjälpmedel även återlämnas till Kånala kontor måndagar och tisdagar kl. 8–16, onsdagar och torsdagar kl. 9–17 och fredagar kl. 10–14. Hjälpmedel kan också returneras till hjälpmedeltjänsternas mobila enhet. Den mobila enheten betjänar tisdagar kl. 9.30–11.30 i Gårdsbacka seniorcenter och kl. 13–15 i Gustafsgårds seniorcenter. Man kan utlåna hjälpmedel endast i Kånala. 

Mer information om hjälpmedeltjänsterna hittar du på stadens webbplats hel.fi/hjalpmedelstjanster. 

Kvarnbäckens hälsostation ligger på adressen Mjölgränden 4, 00920 Helsingfors.