Alexandersteaterns tillbyggnad får ett hotell – stadsborna får kommentera två alternativ

En ändring av detaljplanen har inletts för Alexandersteaterns tomt på Bulevarden. I teaterns tillbyggnadsdel från 1953 planeras ett hotell, och tillbyggnaden höjs därför med tre våningar. Vi ber stadsborna om respons på två olika alternativ för tillbyggnaden senast den 6 maj.
I teaterns tillbyggnadsdel från 1953 planeras ett hotell. Teaterverksamheten fortsätter som tidigare i byggnadens gamla del. Bild: Arkkitehtitoimisto K2S
I teaterns tillbyggnadsdel från 1953 planeras ett hotell. Teaterverksamheten fortsätter som tidigare i byggnadens gamla del. Bild: Arkkitehtitoimisto K2S

Senatfastigheter sålde Alexandersteatern till en privat fastighetsägare år 2022. Den nya ägaren har som mål att utveckla fastigheten för teater- och hotellbruk. Teaterverksamheten fortsätter som tidigare i byggnadens gamla del, och inga betydande ändringar kommer att göras i den. Tillbyggnaden från 1950-talet används för närvarande av teatern bland annat som förråd och för repetitioner. I och med förändringen kommer dessa att flyttas till teaterns gamla del.

Båda alternativen innebär att tillbyggnaden får tre nya våningar

Utgångspunkten för planändringen är att mer våningsyta tillåts i teaterns tillbyggnadsdel för hotellbruk. De arkitektoniska lösningarna är dock ännu inte fastslagna, och därför har det utarbetats två alternativ för planen. Planerna kan ännu ändras under planläggningen.

Alternativen skiljer sig från varandra endast i fråga om den nya delens arkitektur och utformningen av byggnadsmassor. En del av tillbyggnadens fasad bevaras som sådan, och resten byggs om i enlighet med den ursprungliga stilen från 50-talet.

Båda alternativen bevarar de stadsbildsmässigt betydande träden på Albertsgatan och Bulevarden, minskar antalet parkeringsplatser samt bildar tydligare planer framför teatern och hotellet än för närvarande.

I samband med ändringen av detaljplanen granskas också byggnadsskyddet på tomten som helhet. Teaterns gamla del är redan skyddad genom en förordning enligt byggnadsskyddslagen. För den gamla delen finns också ett uppdaterat skyddsbeslut enligt byggnadsarvslagen som just nu behandlas av NTM-centralen i Nyland. Tillbyggnadsdelen har ännu inte skyddats, men skydd av dess fasad mot Bulevarden undersöks i detaljplanen. 

Bekanta dig med planerna och ge respons senast den 6 maj

Du kan läsa och kommentera planerna i tjänsten Säg din åsikt på https://kerrokantasi.hel.fi/(Länk leder till extern tjänst) under perioden 15.4–6.5.2024. På Säg din åsikt-sidan kan du också titta på en video om planerna. 

Du kan ta del av planen för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet för planen under tiden 15.4–6.5.2024 på webbplatsen https://www.hel.fi/planer. Skriftliga synpunkter på programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet ska lämnas in till Helsingfors stads registratorskontor senast den 6 maj 2024. 

Efter att åsikterna har erhållits framskrider planeringen och planförslaget utarbetas. Planförslaget går vidare till beslutsfattande år 2025.