Äldre Helsingforsbor bjöds in till diskussion om svenskspråkiga social- och hälsovårdstjänster

Diskussionen ordnades den 12 maj för att öka förståelsen mellan myndigheter och äldre invånare. Sammanlagt 14 personer närvarade. Deltagarna var från Botby, Böle, Östra Helsingfors, Brändö, Drumsö och Kronohagen och delade med sig av sina erfarenheter.
Diskussionens arrangörer sitter i aulan i Kampens servicecentral.
Diskussionens arrangörer Jonna Similä, Inga Kauppi, Pia-Maria Grönqvist, Jenny Stenvall och Vilja Von Weissenberg. Bild: Kaisa Sunimento

Även anställda och beslutsfattare från Helsingfors stad deltog. Anteckningarna från diskussionen kommer att sammanställas och skickas vidare till myndigheter och beslutsfattare.

Sjukhus-, rehabiliterings- och omsorgstjänsterna ordnade diskussionen tillsammans med Justitieministeriet och stiftelsen Dialogpaus.

Egna erfarenheter av svenskspråkig service delades

Både positiva och negativa upplevelser av svenskspråkig service togs upp. En del lyfte fram att det skulle vara viktigare att vården finns nära än att den erbjuds på svenska. Andra tyckte att det är mycket viktigt att få vård på svenska. Personliga erfarenheter av olika tjänster lyftes fram.

Även vårdens centralisering diskuterades. Vissa tyckte att det är bra att man kan få mångsidig vård i samma byggnad, medan andra upplevde, att avstånden mellan hem och servicepunkter blivit långa.

Dialogpaus-diskussionens deltagare diskuterar.
Diskussionens deltagare och professionella lyfte fram olika synpunkter. Bild: Kaisa Sunimento

Framtiden och teknologiska lösningar

Deltagarna upplevde att saker inom social- och hälsovården ofta ändras och att det inte alltid är lätt att veta hur tjänsterna fungerar på ens bostadsområde. En del nämnde en oro för framtiden och undrade hur livet kommer att se ut då man blir äldre. 

AI (artificiell intelligens) och andra teknologiska möjligheter diskuterades. En deltagare lyfte fram att teknologi kunde användas så att personer med olika modersmål kunde kommunicera bättre. Personalbristen inom social- och hälsovården togs upp och flera undrade om det kommer att finnas tillräckligt med svenskspråkig personal i framtiden.

I slutet av diskussionen fick alla deltagare ännu lyfta fram vilka tankar dagens diskussion väckte. Flera nämnde att diskussionen var bra och att liknande borde ordnas oftare.

"Det var fint att få möjligheten att bjuda in svenskspråkiga seniorer till en förtrolig dialog. Redan då service planeras och utvecklas är det viktigt att lyssna på de som använder tjänsterna. De har värdefulla åsikter och tankar. Lika viktigt är det att få respons på och höra erfarenheter av nuvarande service", konstaterar diskussionens arrangör och projektplaneraren Pia-Maria Grönqvist.