Viikki

Maisema Viikissä
Viikissä kohtaavat kaupunki ja maaseutu kahdeksan kilometrin päässä keskustasta.

Tällä sivulla

Viikki alueena

Raide-Jokeri-pikaraitiotien valmistumisen myötä Viikkiin on tulossa runsaasti myös uusia asuntoja ja liiketiloja.

Kulttuurihistoriallinen peltomaisema ja luontoalueet ovat kehyksenä asumiselle, työpaikoille, tutkimukselle, opiskelulle ja vapaa-ajalle. Raide-Jokerin myötä Viikkiin houkutellaan lisää yrityksiä, kun alueesta kehitetään kestävää innovaatiokeskittymää.

Viikin rakentaminen alkoi 1990-luvulla ja pääosa asemakaavoitetuista alueista on jo rakennettu. Helsingin uusi yleiskaava ja pikaraitiotielinja Raide-Jokerin rakentaminen käynnistävät Viikin seuraavan kehitysvaiheen, joka jatkuu pitkälle 2030-luvulle. Raitiolinjan pysäkkien läheisyyteen suunnitellaan uusia asuntoja ja palveluja noin 6 000 asukkaalle. Lisäksi suunnitteilla on kampusalueen laajentaminen.

Tiedepuisto on Viikin toiminnallinen keskus ja samalla yli 6 000 opiskelijan kampus. Tiedepuiston kampus on Helsingin yliopiston biotieteiden, maa- ja metsätaloustieteiden sekä farmasian ja eläinlääketieteen opetuksen ja tutkimuksen keskittymä.
Kampusalueella on myös alueen osaamisesta syntynyttä yritystoimintaa, joka on kasvussa. Puistot, luonnonsuojelualueet ja yliopiston tutkimuspellot tuovat luonnon ja maaseudun lähelle. 
Viikin alueella toimivat myös muun muassa: Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Ruokavirasto.

Viikin tiedepuisto
Kuva: Tero Pajukallio

Eko-Viikki on ensimmäinen ekologisesti suunniteltu kaupunginosa Suomessa. Alueen suunnittelun lähtökohtana on ollut kestävä, terveellinen ja muunneltava asuinympäristö. Samat periaatteet ohjaavat myös jatkossa alueen suunnittelua.
 

Viikin virkistysalueet muodostavat Helsingin viheralueverkostolle tärkeän luonto- ja virkistysaluekokonaisuuden. Luonto- ja virkistysalue alkaa Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueesta Arabianrannasta ja Kivinokasta, jatkuu Viikin peltojen kautta pohjoiseen Kivikon ulkoilupuistoon ja jatkuu edelleen Vantaalle ja Sipoon korpeen. Asuntoalueiden kehitys liittyy myös suoraan tähän Helsingin itäiseen keskuspuistoon. Helsingin yliopiston tutkimustilan alueella voi nähdä lehmiä laitumella. 
 

Viikin koetila
Kuva: Tero Pajukallio
Grafiikka Raide-Jokerin asukasmääristä
Kuva: Valve

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Viikin suunnitelmat kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tutustu Viikin suunnitelmiin ja hankkeisiin

2 hanketta
Havainnekuvassa vehreä aukio ja ihmisiä viettämässä aikaa.

Keski-Viikin kaavarunko

Arvioitu aikataulu: suunnittelu -
Sijainti: Viikki
Teema: Kadut ja liikenne Asunnot Liiketilat
osayleiskaavan suunnittelualue.

Viikinrannan-Lahdenväylän osayleiskaava

Arvioitu aikataulu: toteutus -
Sijainti: Viikki
Teema: Asunnot Viher- ja virkistysalueet Kadut ja liikenne

Liikenneyhteydet

Raide-Jokeri on Itäkeskuksen ja Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja, joka korvaa bussilinjan 550. Nopean pikaraitiovaunun ansiosta liikkuminen Viikistä muihin kaupunginosiin helpottuu. Viikin alueelle on tulossa kaksi Raide-Jokerin pysäkkiä: Viikin tiedepuistoon ja Latokartanoon. Pysäkkien ympäristöön suunnitellaan uusia kävely- ja pyöräteitä. 
Viikistä kaavaillaan raideliikenteen solmukohtaa, sillä kaupunki laatii myös Viikin-Malmin pikaraitiotien yleissuunnitelmaa, jossa uutta pikaraitiotielinjaa suunnitellaan Koillis-Helsinkiin. Viikin-Malmin pikaraitiotie reitti kulkisi keskustasta Kumpulan kautta Viikkiin, Latokartanoon ja Malmin lentokenttäalueelle sekä edelleen Malmille tai Jakomäkeen.
 

Palvelut

Alla olevan kartan avulla voit tutustua tarkemmin alueen palveluihin. 

Viikin palvelut palvelukartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uutiset

Yhteystiedot

Nimi
Lotta Suominen

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Raide-Jokeri aluerakentamisprojekti, Viikin aluerakentaminen

Nimi
Linda Toivonen

Titteli
Projekti-insinööri
Kuvaus
Raide-Jokeri aluerakentamisprojekti, Viikin aluerakentaminen

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uuttahelsinkia/viikki.