Mellunkylä

Kivikon omakotialue
Monipuolinen ja uudistuva Mellunkylä hurmaa vehreydellään, palveluillaan sekä loistavilla ulkoilu-, liikunta- ja harrastusmahdollisuuksillaan. Yli 38 000 asukkaan kaupunginosaan kuuluvat Mellunmäen, Kontulan, Kivikon, Kurkimäen ja Vesalan asuinalueet.

Tällä sivulla

Mellunkylä alueena

Mellunkylä on laaja ja vehreä kaupunginosa itäisessä Helsingissä. Se muodostuu Kontulan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja Mellunmäen keskusten, puistojen, viheralueiden ja liikuntapaikkojen, koulujen ja päiväkotien, sekä monipuolisten asuinalueiden kokonaisuudesta. Mellunkylä on myös yksi neljästä  kaupunkiuudistusalueesta. Mellunkylään pääsee kätevästi metrolla ja tulevaisuudessa liikenneyhteydet paranevat entisestään, kun Vantaan ratikka rakennetaan ja pidemmällä tulevaisuudessa mahdollisesti myös Raide-Jokeri 2 –pikaraitiotie.

 

 

 

Mellunkylän asuntovalikoima on monipuolinen. Jokaiseen elämäntilanteeseen löytyy sopiva ratkaisu. Mellunkylässä asutaan isoissa ja pienissä kerrostaloissa, luhtitaloissa, rivitaloissa, paritaloissa ja omakotitaloissa; vuokralla, hitas-taloissa, asumisoikeusasunnoissa ja omistusasunnoissa. Koteja on rakennettu kaikilla vuosikymmenillä 1940-luvun rintamamiestaloista lähtien ja uusia koteja rakennetaan joka vuosi. Tulevaisuudessa asumisen tarjonta laajenee edelleen ja Mellunkylä houkuttelee lisää asukkaita sekä uusia yrityksiä ja palveluja.

Mellunkylän alueen lukuisat viheralueet, puistot ja metsät tarjoavat mahdollisuuksia ulkoiluun, rauhoittumiseen ja jopa marjastamiseen. Kivikon pohjoisosaan valmistellaan uutta luonnonsuojelualuetta. 

Tyypillisiä maisemia Mellunkylässä ovat mäntymetsät ja kalliot. Kerrostalojen pihat ovat avaria ja vehmaita. Liikunta- ja leikkipuistojen lisäksi alueella on toinen toistaan viehättävämpiä puistoja ajanviettoon.

Aarrepuisto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on yksi Mellunkylän helmistä. Puistossa virtaavaa Mellunkylänpuroa voi ihailla viideltä eri sillalta. Puita, pensaita ja perennoja on noin 100 eri lajia, osa näistä harvinaisia. Aarrepuistossa voi levähtää esimerkiksi näköalatasanteen penkeillä.

Mellunmäen kaupunginosapuistoon kuuluvat muun muassa leikkipuisto Mellunmäki ja Mellunmäen virkistysalue. Kaupunginosapuiston ulkoleikkialue on juuri kunnostettu ja leikkipuisto saa upouudet sisätilat vuoden 2024 aikana. Leikkipuistossa on uusia leikkivälineitä ja pienpelikenttä; viereisellä virkistysalueella ulkoliikuntapaikka, pitkospuita, penkkejä, piknikpöytiä, alppiruusuja ja kirsikkapuita. Mellunmäkeen rakennetaan lähivuosina myös uusi Ojapuiston liikuntapuisto.

Kontulan lampipuisto on monipuolinen kokonaisuus, johon kuuluvat Leikkipuisto Lampi kahluualtaineen, koirapuisto, sekä alppiruusuistutuksia ja nurmikenttiä. Alppiruusuistutuksia laajennetaan parhaillaan ja niiden oheen tuodaan pölyttäjäpuisto. Kontulan kelkkapuistosta löytyy suosittu ulkoskeittipaikka, ja sinne rakennetaan lähivuosina myös uusi leikkipaikka, sekä lähiliikuntapaikka.

Kivikon metsä kuuluu Viikki-Kivikko vihersormeen ja tarjoaa Mellunkylän asukkaille ainutlaatuisen yhteyden lähiluontoon. Kivikon metsäalueen kupeessa sijaitsevassa Kivikon liikuntapuistossa voi harrastaa monia liikuntalajeja frisbeegolfista BMX-pyöräilyyn ja rullaluisteluun. Kivikon liikuntapuistoa kehitetään edelleen ja sinne rakennetaan mm. lähiliikuntapaikka, jossa voi harrastaa parkouria ja kiipeilyä, sekä jatkossa pelikenttiä esim. rygbya varten.

Kuva: Sasa Tkalcan

Suunnittelu ja rakentaminen

Mellunkylään suunnitellaan ja rakennetaan monipuolisesti uutta eri puolille kaupunginosaa. Rakentaminen keskittyy erityisesti Mellunmäen metroaseman läheisyyteen, sekä Länsimäentien ja Itäväylän risteykseen suunniteltavalle Bredbackan asuinalueelle. Kontulaan on myös suunnitteilla uutta rakentamista erityisesti metroaseman läheisyyteen.

Kontulan ostarin alueelle haettiin uutta suuntaa arkkitehtuurikilpailulla vuonna 2020. Kilpailun järjestivät ostarin alueella liikekiinteistöjä omistavat yhtiöt yhteistyössä kaupungin kanssa.

Voittajaksi valikoitui työ nimeltä Vaellus. Ehdotuksen oli laatinut Arkkitehtitoimisto Opus, maisema-arkkitehtuurista on vastannut Nomaji ja teknisestä erityissuunnittelusta Ramboll Finland. Voittanut suunnitelma on suuntaa antava. Varsinainen suunnittelu tehdään asemakaavoituksen yhteydessä.

Tulevaisuudessa Kontulalle tavoitellaan vahvempaa roolia kaupunginosakeskustana. Helsingin uudessa yleiskaavassa Kontulan keskustaa pyritään kehittämään monipuoliseksi, kauppaa ja julkisia palveluita, toimitiloja, asumista, puistoja, virkistys- ja liikuntapalveluita sekä kaupunkikulttuuria yhdisteleväksi alueeksi. Alueelle toivotaan myös nykyistä monimuotoisempaa asuntotarjontaa.
 

Havainnekuva Kontulan ostarin suunnittelukilpailun voittajatyöstä

Mellunmäen saavutettavuus paranee tulevaisuudessa merkittävästi, kun Vantaan ratikan päätepysäkki tulee Mellunmäkeen. Vantaan ratikan on määrä aloittaa liikennöinti vuonna 2029.

Mellunkylän keskus kehittyy Vantaan ratikan rakentamisen ohella myös muuten. Metroasemakortteleihin kaavoitetaan parhaillaan uutta asumista ja liiketilaa. Laakavuoren koulurakennus korvataan uudella Laakavuoren korttelitalolla, johon tulee varhaiskasvatusyksikkö ja peruskoulu, sekä nuorisotilat ja työväenopiston toimintaa. Ounasvaarantien ja Pallaksentien risteyksessä oleva Mellunpuiston korttelihanke rakentaa omistus- ja vuokra-asuntoja yhteensä 1750 asukkaalle .

Länsimäentien ja Itäväylän risteykseen kaavoitetaan uutta Bredbackan asuinaluetta 1800 asukkaalle.

 

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Mellunkylän suunnitelmat kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Liikenneyhteydet

Metro vie Mellunkylästä sujuvasti Espoon Kivenlahteen saakka. Tulevina vuosikymmeninä Mellunkylän liikenneyhteydet monipuolistuvat yhä nykyisestä. Yksi tärkeimmistä liikennehankkeista on suunnitteilla oleva Vantaan ratikka Mellunmäestä Tikkurilan kautta lentoasemalle. Raitiotien rakentamisesta päätettiin vuonna 2023.

Palvelut

Monipuoliset palvelut ovat Mellunkylän vahvuus. Harrastusmahdollisuudet ovat loistavat – muun muassa uimahalli kuntoilutiloineen, BMX-rata ja kilpailukäyttöönkin soveltuva frisbeegolfrata. Skeittimahdollisuudet ovat huippuluokkaa sisä- ja ulkoskeittauspaikkoineen. 
Erilaiset laajan valikoiman kaupat ja palvelut löytyvät Kontulan ostarilta.

Mellunkylän alueen palvelut palvelukartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteystiedot

Nimi
Ritva Tanner

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Mellunkylän aluerakentaminen

Nimi
Assi Rautanen

Titteli
Projekti-insinööri
Kuvaus
Mellunkylän aluerakentaminen

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uuttahelsinkia/mellunkyla.