Mellunkylä

Monipuolinen ja uudistuva Mellunkylä hurmaa vehreydellään, palveluillaan sekä loistavilla ulkoilu-, liikunta- ja harrastusmahdollisuuksillaan. Yli 38 000 asukkaan kaupunginosaan kuuluvat Mellunmäen, Kontulan, Kivikon, Kurkimäen ja Vesalan asuinalueet.

Kipinäpuisto Kivikossa

Tällä sivulla

Mellunkylä alueena

Mellunkylä on yksi kolmesta kaupunkiuudistusalueesta. Uuden rakentamisen myötä Mellunkylän monipuolinen asumisen tarjonta laajenee edelleen, ja jokaiseen elämäntilanteeseen löytyy sopivia asuntoja. Uusi rakentaminen houkuttelee lisää asukkaita sekä uusia yrityksiä ja palveluja. Tulevaisuudessa Mellunkylän liikenneyhteydet paranevat entisestään, mikäli Vantaan ratikka ja Raide-Jokeri 2 -pikaraitiohankkeet päätetään toteuttaa.

Mellunkylän rakennuskanta on monipuolinen. Jokaiseen elämäntilanteeseen löytyy sopiva ratkaisu. Mellunkylässä asutaan isoissa ja pienissä kerrostaloissa, luhtitaloissa, rivitaloissa, paritaloissa ja omakotitaloissa, vuokralla, hitas-taloissa, asumisoikeusasunnoissa ja omistusasunnoissa. Koteja on rakennettu kaikilla vuosikymmenillä 1940-luvun rintamamiestaloista lähtien.
Ikääntyneille ja senioreille tarkoitettuja asuntoja on Mellunkylässä monipuolisesti. Muun muassa Kontulan monipuolinen palvelukeskus, Kontulan Helykoti ja Attendo Mellunmäki tarjoavat mahdollisuuksia erilaista tukea tai palveluja tarvitseville. Lisäksi alueella on useita Helsingin kaupungin vuokra- ja asumisoikeuskohteita senioreille.
Opiskelijoiden asuntoja löytyy Kurkimäestä, Kivikosta, Kontulasta ja Mellunmäestä. Kaikki Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) asunnot ovat lyhyen matkan päässä Metropolia ammattikorkeakoulun uudesta Myllypuron kampuksesta.

Mellunkylään rakennetaan merkittävästi koko Helsingin mittakaavassa. Erityisesti Mellunmäen metroaseman lähistölle suunnitellaan uutta rakentamista. Ounasvaarantie-Pallaksentien alueelle nousee omistus- ja vuokra-asuntoja 1750 asukkaalle. Metroasemakortteleihin kaavoitetaan asuntoja ja liiketilaa. Länsimäentien ja Itäväylän risteykseen suunnitellaan uutta asuinaluetta.

Mellunkylän alueen lukuisat viheralueet, puistot ja metsät tarjoavat mahdollisuuksia ulkoiluun, rauhoittumiseen ja jopa marjastamiseen. Kivikon pohjoisosaan valmistellaan uutta luonnonsuojelualuetta. 

Tyypillisiä maisemia Mellunkylässä ovat mäntymetsät ja kalliot. Kerrostalojen pihat ovat avaria ja vehmaita. Liikunta- ja leikkipuistojen lisäksi alueella on toinen toistaan viehättävämpiä puistoja ajanviettoon.

Aarrepuisto (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Vesalassa on peruskorjattu vuonna 2006. Puistossa virtaavaa Mellunkylänpuroa voi ihailla viideltä eri sillalta. Puita, pensaita ja perennoja on noin 100 eri lajia, osa näistä harvinaisia. Aarrepuistossa voi levähtää esimerkiksi näköalatasanteen penkeillä.

Mellunmäen kaupunginosapuistoon kuuluvat muun muassa leikkipuisto Mellunmäki ja Mellunmäen virkistysalue. Kaupunginosapuistoa kohennetaan parhaillaan. Leikkipuistoon on tulossa uusia leikkivälineitä ja pienpelikenttä; virkistysalueelle senioriliikuntapaikka, pitkospuita, penkkejä, piknikpöytiä, alppiruusuja ja kirsikkapuita.

Kontulan lampipuisto on monipuolinen kokonaisuus, johon kuuluvat Leikkipuisto Lampi kahluualtaineen, koirapuisto, sekä alppiruusuistutuksia ja nurmikenttiä. Alppiruusuistutuksia laajennetaan parhaillaan ja niiden oheen tuodaan pölyttäjäpuisto.

Kontulan ostarin alueelle haettiin uutta suuntaa arkkitehtuurikilpailulla vuonna 2020. Kilpailun järjestivät ostarin alueella liikekiinteistöjä omistavat yhtiöt yhteistyössä kaupungin kanssa.

Voittajaksi valikoitui työ nimeltä Vaellus. Ehdotuksen oli laatinut Arkkitehtitoimisto Opus, maisema-arkkitehtuurista on vastannut Nomaji ja teknisestä erityissuunnittelusta Ramboll Finland. 

Tulevaisuudessa Kontulalle tavoitellaan vahvempaa roolia kaupunginosakeskustana. Helsingin uudessa yleiskaavassa Kontulan keskustaa pyritään kehittämään monipuoliseksi, kauppaa ja julkisia palveluita, toimitiloja, asumista, puistoja, virkistys- ja liikuntapalveluita sekä kaupunkikulttuuria yhdisteleväksi alueeksi. Alueelle toivotaan myös nykyistä monimuotoisempaa asuntotarjontaa.

Havainnekuva Kontulan ostarin suunnittelukilpailun voittajatyöstä

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Mellunkylän suunnitelmat kartalla - Avaa kartta suurempana (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Liikenneyhteydet

Metro vie Mellunkylästä sujuvasti vaikka Espoon Kivenlahteen saakka. Tulevina vuosikymmeninä Mellunkylän liikenneyhteydet monipuolistuvat yhä nykyisestä. Yksi tärkeimmistä liikennehankkeista on suunnitteilla oleva Vantaan ratikka Mellunmäestä Tikkurilan kautta lentoasemalle. Raitiotien rakentamisesta päätetään 2023.

Kuva: Sasa Tkalcan

Palvelut

Monipuoliset palvelut ovat Mellunkylän vahvuus. Harrastusmahdollisuudet ovat loistavat – muun muassa uimahalli kuntoilutiloineen, BMX-rata ja kilpailukäyttöönkin soveltuva frisbeegolfrata. Skeittimahdollisuudet ovat huippuluokkaa sisä- ja ulkoskeittauspaikkoineen. 
Erilaiset laajan valikoiman kaupat ja palvelut löytyvät Kontulan ostarilta.

Mellunkylän alueen palvelut palvelukartalla - Avaa kartta suurempana (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteystiedot

Nimi
Ritva Tanner

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Mellunkylän aluerakentaminen

Nimi
Assi Rautanen

Titteli
Projekti-insinööri
Kuvaus
Mellunkylän aluerakentaminen