Koivusaari

Koivusaari havainnekuva
Länsimetron varteen Koivusaareen suunnitellaan uutta kaupunginosaa, jossa yhdistyvät merellinen ympäristö, saaristomaisema ja suora yhteys Länsiväylälle. Koivusaaressa kaikki on kävelymatkan päässä.

Tällä sivulla

Koivusaari alueena

Koivusaaresta suunnitellaan noin 5 000 asukkaan ja runsaan 4 000 työpaikan kaupunginosaa. Tilaa rakentamiselle saadaan täyttämällä merta.

Koivusaaressa kaikista asunnoista on enintään 600 metrin matka metroasemalle. Metrolla pääsee muutamassa minuutissa Helsingin keskustaan, Tapiolaan, Otaniemen kampukselle tai vaikkapa Keilaniemen työpaikka-alueelle.

Koivusaaresta on laadittu osayleiskaavaehdotus, joka tuli lainvoimaiseksi vuonna 2017. Asemakaavoitus on käynnissä. Koivusaaren suunnitelman pohjana on arkkitehtuuritoimisto Sopanen-Svärd Oy:n ehdotus, joka voitti alueesta järjestetyn yleisen suunnittelukilpailun vuonna 2009.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Koivusaaren asemakaavan syyskuussa 2021. Asemakaava ei vielä ole lainvoimainen. Ikealla on tontinvaraus tavaratalolle, toimisto-, liike- ja hotellitiloille.

Koivusaaren korttelirakenne on matalahkoa, asuinkortteleiden osalta 4–7-kerroksista.
 

Koivusaaresta tulee kaupunkimainen asuinalue, jossa myös ulkoilulle ja virkistykselle on tilaa.

Eteläkärkeen rakennetaan Leppäsaarenpuisto, jossa on tilaa oleskella, pelikenttiä, leikkipuisto sekä luonnonvaraisena säilyvä merenrantaniitty. Saaren eteläkärjestä voi ihailla näkymiä ulkosaaristoon.

Pohjoiseen on suunniteltu itärannalle Kotisatamanpuisto ja pienen vesialueen ympärille kiertyvä Koivusaaren poukama rantapuistoineen. Koivusaaren kiertäviä rantareittejä pitkin pääsee jatkamaan suoraan kohti Helsingin keskustaa tai Espooseen.

Koivusaari Lauttasaaresta päin Kuva: Nina Talmen
Koivusaari Lauttasaaresta päin Kuva: Nina Talmen

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Koivusaaren suunnitelmat kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Liikenneyhteydet

Koivusaari rakennetaan niin, että jokaisesta asunnosta ja toimistosta on enintään 600 metrin matka metroasemalle. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden liikkuminen tehdään mahdollisimman helpoksi ja miellyttäväksi. Länsiväylälle tulee oma liittymä.

Koivusaaren metroasema Kuva: Riku Pihlanto
Koivusaaren metroasema Kuva: Riku Pihlanto

Palvelut

Kaupunkimaiselle saarelle rakennetaan kotien ja työpaikkojen lisäksi päiväkoteja ja koulutiloja, virkistysalueita ja pienvenesatamia. Koivusaaressa nykyään toimivat venesatamat jatkavat saarella. Koivusaaren etelärannalle on suunniteltu myös kelluvaa uimalaa.

Koivusaaren palvelut palvelukartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uutiset

Yhteystiedot

Nimi
Leena Pasonen

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Rakentamisen ja suunnittelun koordinointi

Nimi
Mikko Reinikainen

Titteli
Tiimipäällikkö, Arkkitehti
Kuvaus
Kaupunkiympäristön toimiala, kaavoitus

Nimi
Miika Vuoristo

Titteli
Arkkitehti
Kuvaus
Kaupunkiympäristön toimiala, kaavoitus

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uuttahelsinkia/koivusaari.