Kampin terveys- ja hyvinvointikeskus

Rakennamme Kamppiin uuden terveys- ja hyvinvointikeskuksen, joka tarjoaa keskustan asukkaille hyvin saavutettavat, monipuoliset ja nykyaikaiset julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Rakentaminen alkaa tammikuussa 2024.
Alsuatava havainnekuva jossa  kolme rakennusta, katua, taivasta

Tietoa hankkeesta

Uudisrakennus nousee osoitteeseen Salomonkatu 8 ja sen on tarkoitus valmistua vuonna 2027.  Taloon tulee myös kulku Kampin metroasemalle ja liiketiloja.  Hankkeen yhteydessä parannetaan myös katualueita.

Tuleva THK-rakennus sisältää kahdeksan maanpäällistä kerrosta ja kaksi kellarikerrosta. Maanalaisiin tiloihin sijoittuu muun muassa logistiikka-, sosiaali- ja huoltotiloja.

Uusi terveys- ja hyvinvointikeskus tarjoaa valmistuttuaan keskustan asukkaille monipuoliset julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yhden katon alta. Tiloihin on suunniteltu muun muassa terveysasematoimintaa, nuorten ja aikuisten sosiaalipalveluja, fysio- ja toimintaterapiapalveluja sekä psykiatriapalveluja. Keskukseen sijoittuu laskennallisesti 3–4 terveysaseman palvelut, ja se on mitoitettu noin 140 000 asukkaalle.

Työmaan verkkosivut yit.fi/kampinthk

YIT:llä on työmaan verkkosivusto, josta voi seurata töiden tärkeimpiä vaiheita: www.yit.fi/kampinthk(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Hankkeen vaikutukset ympäristöön

Rakentaminen aiheuttaa väliaikaisia melu- ja liikennehäiriöitä sekä muutoksia kulkureitteihin lähialueella. Katuympäristön, ajoneuvojen ja jalankulun lisäksi hanke vaikuttaa myös kiinteistöjen maanalaisiin tiloihin ja metron sisäänkäyntiin.  

Työmaa sijaitsee erittäin keskeisellä paikalla, jossa on paljon liikennettä.  Ahdas tontti asettaa haasteita työmaalogistiikalle ja varastoinnille, mikä saattaa näkyä ajoittaisina liikennehäiriöinä. Tiiviillä keskusta-alueella muun muassa louhintatyöt ovat erittäin rajoitettuja ja säänneltyjä, joten työvaiheet kestävät pidempään kuin harvemmin rakennetulla alueella, mikä vaikuttaa hankkeen kokonaiskestoon. 

Jalankulkijoiden poikkeusreitit on otettu käyttöön. Runeberginkadun auto- ja pyöräliikenne on ohjattu jo aiemmin kiertämään työmaa Malminkadun kautta. 

Kampin metroasemalle kuljetaan töiden ajan Kampin kauppakeskuksen kautta. Metron Fredrikinkadun lippuhallin hissit suljetaan arviolta helmi-maaliskuussa 2024. Fredrikinkadulla oleva raitiovaunupysäkki (H0234 Kamppi M) on siirretty Sähkötalon eteen.

Rakentamisen aikataulu

Hanke sai rakennusluvan 9.11.2023.  Terveys- ja hyvinvointikeskuksen varsinainen rakentaminen alkaa maanrakennus- ja louhintatöillä Kampissa 2. tammikuuta 2024. Myös lippuhalli puretaan. Rakennuksen ympäristöineen on tarkoitus valmistua vuonna 2027.

Aikataulut ovat alustavia, ja niihin voi tulla muutoksia hankkeen aikana.

Rakentamista edelsi kaavamuutos ja esirakentaminen

Keskuksen suunnittelu ja valmistelu ovat olleet käynnissä vuodesta 2021, jolloin kaupunginvaltuusto hyväksyi uudisrakennuksen hankesuunnitelman. 

Kaupunkiympäristölautakunta puolsi asemakaavan muutosta loppuvuonna 2021, ja kaupunginvaltuusto hyväksyi muutoksen 2022.

Rakentamiseen liittyviä valmistelevia töitä (johto- ja tekniikkasiirrot) tehtiin  työmaan alueella maaliskuusta 2023 alkaen ja elokuusta 2023 alkaen Runeberginkadulla, jolloin osa Runeberginkadusta suljettiin. Valmisteleviin töihin kuuluu muun muassa johtosiirtoja Kampinkujalla ja tekniikkatöitä taloteknisiin järjestelmiin liittyen.