Principer för ett tryggare rum har skapats för Georgsgatans simhall

För Finlands äldsta simhall på Georgsgatan har det tillsammans med kunderna skapats principer för ett tryggare rum. Principerna utarbetades för att alla kunder skulle känna sig bra, välkomna och trygga i den unika simhallen.
 Georgsgatans simhall. Bild: Maarit Hohteri
Georgsgatans simhall. Bild: Maarit Hohteri

Principerna för ett tryggare rum utarbetades utifrån en enkät för stadsbor. Simhallens kunder svarade på frågor om bland annat vilket beteende de anser vara diskriminerade eller osakligt i simhallen och med vilket beteende kunderna kan se till att simhallsbesöket blir icke-diskriminerande för alla.

De färdiga principerna visas i simhallens lokaler och på dess webbsidor och personalen har förbundit sig till principerna. Med principer för ett tryggare rum avses den sociala dimensionen av tryggheten, det vill säga attityder och växelverkan. Principerna syftar till att alla människor känner sig välkomna oberoende av deras personliga egenskaper, såsom kön, etnisk bakgrund, sexuell läggning, funktionsförmåga eller språk.

Georgsgatans simhall är förmodligen den första simhallen i Finland som har fått principer för ett tryggare rum. Principer för ett tryggare rum har utarbetats bland annat i flera ungdomsarbetsenheter och på centrumbiblioteket Ode i Helsingfors. Principer för ett tryggare rum ska utarbetas också för andra Helsingfors stads idrottsanläggningar.
 

Principer för ett tryggare rum i Georgsgatans simhall

Dessa principer har utarbetats tillsammans med kunderna för att alla ska trivas och känna sig välkomna och trygga i Georgsgatans simhall. 

Hänsyn till andra
Gör mot andra som du vill att andra ska göra mot dig. Koncentrera dig på ditt eget simhallsbesök och ge också andra en möjlighet till en bra upplevelse där. 

Kroppsfred
Respektera allas kroppsliga integritet både i tal och i handlingar. Sexuellt beteende och sexuella trakasserier är förbjudna i simhallen.

Icke-diskriminering
Respektera människors mångfald. Diskriminerande eller rasistiska uttalanden och handlingar är inte tillåtna. Alla har lika rätt att njuta av sitt simhallsbesök.

Ingripande
Uppför dig sakligt och förvänta dig det också av andra. Vid behov ska du ingripa och informera personalen om du vittnar om diskriminering, trakasserier eller annat osakligt beteende.