Yrjönkadun uimahalliin luotu turvallisemman tilan periaatteet

Suomen vanhimpaan uimahalliin Yrjönkadulle on yhdessä asiakkaiden kanssa tehty turvallisemman tilan periaatteet. Periaatteet laadittiin, jotta jokaisella uimahallin asiakkaalla olisi hyvä, tervetullut ja turvallinen olo nauttia ainutlaatuisesta uintipaikasta.
Yrjönkadun uimahalli on tiettävästi ensimmäinen suomalainen uimahalli, johon on luotu turvallisemman tilan periaatteet. Kuva: Maarit Hohteri
Yrjönkadun uimahalli on tiettävästi ensimmäinen suomalainen uimahalli, johon on luotu turvallisemman tilan periaatteet. Kuva: Maarit Hohteri

Turvallisemman tilan periaatteet työstettiin kaupunkilaisille järjestetyn kyselyn pohjalta. Uimahallin asiakkaat vastasivat kysymyksiin muun muassa siitä millaisen käytöksen he kokevat syrjiväksi tai epäasialliseksi uimahallissa, ja millaisella käytöksellä kukin voi vaikuttaa siihen, että uimahallikäynti on kaikille syrjimätön.

Valmiit periaatteet ovat esillä uimahallin tiloissa ja verkkosivuilla, ja henkilöstö on osaltaan sitoutunut periaatteisiin. Turvallisemman tilan periaatteilla viitataan turvallisuuden sosiaaliseen ulottuvuuteen, eli asenteisiin ja vuorovaikutukseen. Periaatteiden tavoite on saada jokainen ihminen tuntemaan olonsa tervetulleeksi riippumatta hänen henkilökohtaisista ominaisuuksistaan, kuten sukupuolesta, etnisestä taustasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, toimintakyvystä tai kielestä.

Yrjönkadun uimahalli on tiettävästi ensimmäinen uimahalli Suomessa, johon on tehty asiakkaiden turvallisemman tilan periaatteet. Turvallisemman tilan periaatteita on laadittu Helsingissä muun muassa lukuisissa nuorisotyöyksiköissä ja keskustakirjasto Oodissa. Turvallisemman tilan periaatteita on tulossa myös muihin Helsingin kaupungin liikuntapaikkoihin.

Yrjönkadun uimahallin turvallisemman tilan periaatteet

Nämä periaatteet on laadittu yhdessä asiakkaiden kanssa, jotta jokaisella Yrjönkadun uimahallin asiakkaalla olisi hyvä, tervetullut ja turvallinen olo.

Toisten huomioiminen
Toimi niin kuin haluaisit muiden toimivan sinua kohtaan. Keskity omaan olemiseen ja anna myös muille mahdollisuus hyvään kokemukseen.

Kehorauha
Kunnioita kaikkien kehollista koskemattomuutta sekä puheissasi että teoissasi. Seksuaalinen käytös ja häirintä on kielletty uimahallissa.

Syrjimättömyys
Kunnioita ihmisten moninaisuutta. Syrjivät tai rasistiset puheet ja teot eivät ole sallittuja. Jokainen on yhtä oikeutettu nauttimaan uimahallikäynnistään.

Puuttuminen
Käyttäydy asiallisesti ja edellytä sitä myös muilta. Tarvittaessa puutu ja ilmoita henkilökunnalle, jos todistat syrjintää, häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä.