Vi tänder ljusen på Senatstorget till stöd för Ukraina den 24. februari

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har pågått i två år. Ukraina och ukrainarna är i allt större behov av vår hjälp och vårt stöd. Vi bjuder in alla stadsbor till Ett ljus för Ukraina -evenemanget på Senatstorget lördagen 24.2. klockan 17 för att tända ett gravljus som stöd för Ukraina. Genom ljushavet på Domkyrkans trappor sänder vi ett starkt budskap till Ukraina om att finländarna inte har glömt dem.
Tusentals ljus finns på domkyrkans trappa.
Evenemanget Ett ljus för Ukraina ordnas på Senatstorget 24.2. klockan 17–20. Publiken kan lägga sina egna ljus på Domkyrkans trappa. Bild: Kimmo Brandt/Compic

Programmet under evenemanget Ett ljus för Ukraina inleds klockan 17 på Senatstorget med ringning i Helsingfors domkyrkas klockor och en tyst minut. Därefter läggs ljusen på kyrkans trappor och de ukrainska körerna och Ylioppilaskunnan laulajat uppträder. Gravljus kan läggas på Domkyrkans trappor redan från klockan 15.

Arrangörerna delar ut 2 000 ljus på Senatstorget. Som avslutning på evenemanget samlar Ukrainska föreningen i Finland in ljusen för att skicka dem till fronten i Ukraina, där stearinet används som energi- och ljuskälla.

Man kan också delta i evenemanget genom att tända ett ljus i sociala medier genom att publicera en bild eller en emoji med ett ljus. Evenemangets hashtaggar är #WeMustNotForget och #WeStandWithUkraine.

Programmet

Kl. 17.00 Evenemanget inleds med att Helsingfors Domkyrkas klockor ringer. Programledaren Ira Hammermann öppnar evenemanget. Vi håller en tyst minut till minnet av krigets offer.

Maailma-kören, ledd av Saara Ruuska och från föreningen Ukrainas förening i Finland framför kören Perspiv under ledning av Uliana Burdina och kören Kalyna under ledning av Gregory Pass tillsammans verket Plyve kacha.

Gäster och evenemangsarrangörer lägger ljusen högtidligt.

Maailma-kören, körerna Perspiv, Kalyna och barnkören Yasni från föreningen Ukrainas förening i Finland rf, under ledning av Sofiia Yakovyshyna framför tillsammans verket Molytva za Ukrainu (Bön från Ukraina).

Kl. 17.30 Det officiella programmet avslutas med Finlandia-hymnen som framförs av Ylioppilaskunnan Laulajien triplakvartetti.

Publiken kan lägga sina egna ljus på Domkyrkans trappa.

Klo 20.00 Domkyrkans festbelysning släcks och ljusen samlas och skickas till fronten i Ukraina som energi- och ljuskälla.

Om du inte kan komma till platsen klockan 17 kan du tända ett gravljus på domkyrkans trappor klockan 15–17 och klockan 17.30–20.

Evenemanget ordnas av Kyrkan i Helsingfors, Mothersforpeace ry och Ukrainska föreningen i Finland rf i samarbete med Helsingfors stad, Helsingfors universitet, statsrådets kansli och Ukrainas ambassad.