Utställningen M/S Baltic Queers på Helsingfors stadsmuseum (15.11.2024–2.3.2025) lyfte fram sällan hörda och mångfacetterade berättelser om regnbågsmigration i Östersjöregionen från 1960-talet till i dag. Fotografier, brev, videor och en skickligt iscensatt miljö belyste såväl personliga upplevelser som de strukturella utmaningar som regnbågsmänniskor möter när de korsar geografiska, juridiska, sociala och kulturella gränser. Kärlek, vänskap och behovet av att bli sedd som sig själv är krafter som inte har några gränser, men som regnbågsmänniskor har tvingats och fortfarande tvingas jaga i sin strävan efter frihet och trygghet.
Utställningens mångfacetterade berättelser lämnade avtryck på besökaren, vilket möjliggör att solidaritet och en känsla av tillhörighet kan sträcka sig bortom våra egna geografiska närområden.
”Utställningen M/S Baltic Queers representerar kärnan för årets tema: stolthet känner inga gränser. Att lyfta fram den lokala regnbågsgemenskapens historia och kulturarv är värdefullt och påminner oss om att vår mångfaldiga gemenskap alltid har funnits här”, säger Annu Kemppainen, verksamhetsledare för Helsinki Pride-gemenskapen.
Priset togs emot av utställningens kuratorer, fackförfattaren och redaktören Antti Järvi och bildkonstnären Kalle Hamm, på Helsinki Pride-parkfestivalen i Brunnsparken lördagen den 28 juni. För planeringen av utställningen ansvarade Kristian Palmu, för den grafiska designen Nina Andelin och för produktionen Eero Salmio. Utställningen har understötts av Konestiftelsen och Nordisk kulturkontakt.
”Helsingfors stadsmuseum är tacksamt och stolt över priset. För oss innebär det ett erkännande av ett lyckat samarbete och ett mångstämmigt utställningsprogram som ger utrymme för så många olika berättelser om Helsingfors som möjligt,” säger Jari Harju, stadsmuseets publikansvarige.
De övriga pristagarna är Late Mäntylä och Gummedalen rf. Late Mäntylä är en präst inom Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Han talar om regnbågsteman och har skapat utrymme för regnbågsmänniskor att synas och höras också i den religiösa gemenskapen. Gummedalen rf är en riksomfattande förening som är öppen för cis- och transkvinnor i alla åldrar som identifierar sig som lesbiska eller bisexuella/pansexuella. Gummedalen har arbetat modigt och kompromisslöst för regnbågskvinnors gemenskap, synlighet och välbefinnande i över tre decennier.