Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustus M/S Baltic Queers -näyttelylle

Helsinki Pride -yhteisö jakaa vuosittain Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustuspalkintoja nostaakseen esiin tahoja, joiden työ seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistämisen puolesta on erityisen tunnustuksen arvoista. Vuonna 2025 palkinnon sai Helsingin kaupunginmuseon näyttely M/S Baltic Queers – kokemuksia sateenkaarisiirtolaisuudesta.
Kuraattorit Kalle Hamm (vasemmalla) ja Antti Järvi Helsingin kaupunginmuseon M/S Baltic Queers -näyttelyssä.
Kuraattorit Kalle Hamm (vasemmalla) ja Antti Järvi Helsingin kaupunginmuseon M/S Baltic Queers -näyttelyssä. Kuva: Sami Saastamoinen

M/S Baltic Queers -näyttely Helsingin kaupunginmuseossa (15.11.2024–2.3.2025) toi esiin harvoin kuultuja ja monikerroksisia tarinoita Itämeren alueen sateenkaarisiirtolaisuudesta 1960-luvulta nykyhetkeen. Valokuvat, kirjeet, videot ja taidokkaasti lavastettu miljöö toivat näkyväksi niin henkilökohtaiset kokemukset kuin rakenteelliset haasteet, joita sateenkaari-ihmiset kohtaavat ylittäessään maantieteellisiä, juridisia, sosiaalisia ja kulttuurisia rajoja. Rakkaus, ystävyys ja tarve tulla kohdatuksi omana itsenään ovat voimia, jotka eivät tunne rajoja, mutta joiden perässä sateenkaari-ihmiset ovat joutuneet ja joutuvat edelleen pakenemaan tavoitellen vapautta ja turvaa.

Näyttelyn monipuolinen kerronta jätti katsojaan jäljen, jonka avulla solidaarisuus ja yhteenkuuluvuuden tunne voivat ulottua myös omien maantieteellisten lähialueidemme ulkopuolelle.

M/S Baltic Queers -näyttely on tämän vuoden teeman ytimessä: ylpeys ei tunne rajoja. Paikallisen sateenkaariyhteisön historian ja kulttuuriperinnön esiintuominen on arvokasta ja muistuttaa, että moninainen yhteisömme on aina ollut täällä”, toteaa Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen.

Palkinnon ottivat vastaan näyttelyn kuraattorit tietokirjailija-toimittaja Antti Järvi ja kuvataiteilija Kalle Hamm Helsinki Priden Puistojuhlassa Kaivopuistossa lauantaina 28. kesäkuuta. Näyttelyn suunnittelusta vastasi Kristian Palmu, graafisesta suunnittelusta Nina Andelin ja tuotannosta Eero Salmio. Näyttelyn tekemistä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Pohjoismainen kulttuuripiste.

“Helsingin kaupunginmuseo on kiitollinen ja ylpeä palkinnosta. Se merkitsee meille samalla tunnustusta onnistuneesta yhteistyöstä ja moniäänisestä näyttelyohjelmasta, joka antaa tilaa mahdollisimman erilaisille kertomuksille Helsingistä”, kaupunginmuseon yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju iloitsee.

Muut palkinnonsaajat ovat Late Mäntylä ja Mummolaakso ry. Late Mäntylä on sateenkaariteemoista puhuva Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi, joka on raivannut tilaa sateenkaari-ihmisille näkyä ja kuulua myös hengellisessä yhteisössä. Mummolaakso ry on valtakunnallinen yhdistys, joka on avoin kaiken ikäisille lesboksi tai bi/panseksuaaliksi identifioituville cis- sekä transnaisille. Mummolaakso on tehnyt rohkeasti ja tinkimättömästi töitä sateenkaarevien naisten yhteisöllisyyden, näkyvyyden ja hyvinvoinnin puolesta yli kolme vuosikymmentä.