Upprustningen av Sibeliusparken inleds med borttagning av träd i dåligt skick i mars

Västra delen av Sibeliusparken i Tölö rustas upp 2023–24. I upprustningen tas hänsyn till det stora antalet besökare och parkens historia som ett gammalt villaområde. I entreprenaden renoveras området kring Sibeliusmonumentet, parkgångar och parkens lekplats. Parken får även ett nytt motionsområde och en hundrastgård. Arbetet inleds i mars med borttagning av träd i dåligt skick.
Sibeliusmonumentet. Bild: Jenna Pietikäinen / Helsinki Partners
Sibeliusmonumentet. Bild: Jenna Pietikäinen / Helsinki Partners

Träden som ska tas bort är belägna i den västra delen av Sibeliusparken. De flesta av träden som ska tas bort har visat sig vara murkna, ha skadedjursskador eller annars vara i dåligt skick. Också i samband med byggarbetena i parken måste enskilda träd tas bort, som dock inte är betydande landskapsträd. Några av de mest värdefulla träden vårdas så att de kan bevaras.

Träden tas bort i mars före fåglarnas häckningstid. Stammar placeras i parken och i den nya hundrastgården där de får murkna. I samband med upprustningen planteras ett stort antal nya träd och växter.

Det egentliga upprustningsarbetet inleds i början av sommaren. Arbetet utförs ett delområde i taget så att det alltid finns områden för vistelse i parken. I närheten av Sibeliusmonumentet utförs arbete utanför högsäsongen, det vill säga under hösten, vintern och förvåren.

Upprustningen av parken och borttagningen av träd grundar sig på den parkplan som godkändes av stadsmiljönämnden den 11 februari 2020(Länk leder till extern tjänst).

I upprustningen av området kring Sibeliusmonumentet tas hänsyn till turism och evenemang

Sibeliusmonumentet i parken är en av de mest populära sevärdheterna i Helsingfors, och dess omgivningar rustas upp för att bättre tåla ett stort antal besökare.

Stenmjölbeläggningen på Musikplatsen framför monumentet förnyas, och platsen byggs ut för att möjliggöra småskaliga musikevenemang. Platsen utrustas med evenemangsel, och under framtida evenemang kan man placera en liten flyttbar scen eller ett tak där.

Parkgångarna runt monumentet avgränsas med stenkanter och låga skyddsstängsel för att göra dem slitstarkare. Vid de närliggande turistbusshållplatserna på Mechelingatan och Merikantovägen byggs nya ingångar, som beläggs med natursten och avgränsas med stenbänkar.

Förnyade fritidsplatser för stora och små

Även tjänsterna i Sibeliusparken förbättras. Lekplatsen i norra delen av parken renoveras. Vid val av utrustning för lekplatsen beaktas olika åldersgrupper, och det kommer bland annat att finnas gungor, en klätterrutt, en sandlåda och metallinstrument.

Nära lekplatsen anläggs en ny motionsplats. I valet av träningsredskap fästs uppmärksamhet vid användarvänligheten och lämpligheten även för den äldre befolkningen.

I hörnet av Mechelingatan bygger man på platsen av den tidigare minigolfbanan en ny hundrastgård för små hundar.

Gångstråken i parken förnyas

I parken görs också många upprustningsarbeten som förbättrar trivseln och respekterar områdets historia. Gångstråken förnyas i närheten av 1800-talsvillorna Villa Paulig och Villa Bråvalla samt Villa Miramars stenfot. Staden sålde Villa Paulig 2022, och här kommer det att skapas ytor som är tillgängliga även för stadsinvånarna.

Den befintliga prydnadsdammen i parken rustas upp och den andra, redan försvunna dammen återställs. Mellan dammarna byggs en stenbäck, och fontänen i dammen bredvid Sibeliusmonumentet återställs. Parken får också många nya bänkar och ny belysning. Nya träd, buskar och perenner planteras i området. I växtplaneringen används arter och kombinationer av arter som är karakteristiska för parken.