Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksenpuiston peruskorjaus alkaa huonokuntoisten puiden poistolla maaliskuussa

Töölön Sibeliuksenpuiston länsiosa kunnostetaan vuosien 2023–24 aikana. Peruskorjauksessa huomioidaan suuret kävijämäärät sekä puiston historia vanhana huvila-alueena. Urakassa uusitaan muun muassa Sibelius-monumentin ympäristöä, puistokäytäviä ja puiston leikkipaikka. Puistoon tulee myös uusi kuntoilualue ja koira-aitaus. Työt alkavat maaliskuussa huonokuntoisten puiden poistolla.
Sibelius-monumentin ympäristöä kohennetaan. Kuva: Jenna Pietikäinen / Helsinki Partners
Sibelius-monumentin ympäristöä kohennetaan. Kuva: Jenna Pietikäinen / Helsinki Partners

Poistettavat puut sijaitsevat Sibeliuksenpuiston länsiosassa. Suurin osa poistettavista puista on todettu kuntoarvioinnissa lahoksi, tuholaisten vaurioittamaksi tai muuten huonokuntoiseksi. Myös puiston rakennustöihin liittyen joudutaan poistamaan yksittäisiä puita, jotka eivät kuitenkaan ole merkittäviä maisemapuita. Osalle arvokkaimmista puista tehdään hoitotoimenpiteitä, jotta ne pystytään säilyttämään.

Puut poistetaan maaliskuussa ennen lintujen pesimäaikaa. Runkoja sijoitellaan lahopuutarhoiksi puistoon sekä uuteen koira-aitaukseen. Peruskorjauksen yhteydessä istutetaan runsaasti uusia puita ja kasveja.

Varsinaiset kunnostustyöt alkavat alkukesästä. Töitä tehdään osa-alueittain, jotta puistossa on aina alueita käytettävissä oleskeluun. Sibelius-monumentin välittömässä ympäristössä töitä tehdään sesonkiajan ulkopuolella eli syksyn, talven ja varhaiskevään aikana.

Puiston kunnostus ja puiden poistot perustuvat kaupunkiympäristölautakunnan 11.2.2020 hyväksymään puistosuunnitelmaan .

Sibelius-monumentin ympäristön kunnostuksessa huomioidaan turismi ja tapahtumat

Puistossa sijaitseva Sibelius-monumentti on Helsingin suosituimpia nähtävyyksiä, ja sen ympäristöä kunnostetaan kestämään paremmin suuret kävijämäärät.

Monumentin edustalla sijaitsevan Musiikkiaukion kivituhkapinnoite uusitaan ja aukiota laajennetaan mahdollistamaan pienimuotoisia musiikkitapahtumia. Aukio varustetaan tapahtumasähköllä, ja sinne voidaan jatkossa sijoittaa tapahtumien ajaksi pieni siirrettävä esiintymislava tai -katos.

Monumenttia ympäröivät puistokäytävät rajataan kivireunuksin ja matalin suoja-aidoin, jotta ne kestävät paremmin kulutusta. Läheisille turistibussien pysähtymisalueille Mechelininkadulla ja Merikannontiellä tehdään uudet sisääntuloaukiot, jotka pinnoitetaan luonnonkivellä ja rajataan paasikivipenkeillä.

Uudistettuja ajanviettopaikkoja isoille ja pienille

Myös Sibeliuksenpuiston palveluita kohennetaan. Puiston pohjoisosassa sijaitseva leikkipaikka uusitaan. Leikkipaikan välineiden valinnassa otetaan huomioon eri ikäryhmät, ja sinne tulee muun muassa keinuja, kiipeilyreitti, hiekkalaatikko sekä metallisia soittimia.

Leikkipaikan läheisyyteen tulee uusi kuntoilupaikka. Kuntoiluvälineiden valinnassa kiinnitetään huomiota helppokäyttöisyyteen ja niiden sopivuuteen myös iäkkäämmälle väestölle.

Mechelininkadun kulmaukseen, entisen minigolfradan paikalle, rakennetaan uusi koira-aitaus pienille koirille.

Sibeliuksenpuiston kulkureittejä uusitaan

Puistossa tehdään myös monia viihtyisyyttä parantavia ja alueen historiaa kunnioittavia kunnostustöitä. 1800-luvuilta peräisin olevien huvilarakennusten Pauligin huvilan, Villa Bråvallan ja Miramarin huvilan kivijalan ympäristöjen kulkureittejä uusitaan. Kaupunki myi Pauligin huvilan vuonna 2022, ja siihen on tulossa myös kaupunkilaisille avointa tilaa.

Puiston nykyinen koristelampi kunnostetaan ja toinen, jo hävinnyt lampi palautetaan. Lampien välille tehdään kivipuro, ja Sibelius-monumentin viereiseen lampeen palautetaan suihkulähde. Puistoon lisätään myös runsaasti uusia penkkejä oleskelua varten, ja sen valaistus uusitaan. Alueelle istutetaan uusia puita, pensaita ja perennoja. Kasvisuunnittelussa käytetään puistolle tunnusomaista lajistoa ja lajiyhdistelmiä.